Еликсир от зелени орехчета

Последна промяна на 03 May 2023 в 08:56 419 0

Тези дни на фермерския пазар в София хит на сезона е еликсирът от зелени орехчета, изключително полезен в този период на годината, заради неоспоримите си качества в помощ на имунната система. Зад сергията е младият Даниел Цанов, най-големият син на фермера Васил Цанов от село Опънец, Плевенско. Семейството работи усилено, Васил и съпругата му, заедно с тримата им синове, си живеят на село и обработват около 20 декара ябълки и около 35 декара лозе. Те са семейна ферма от 2006 г., регистрирани по Наредба 26 на МЗХГ за директна продажба. От лозето правят превъзходно вино „Сторгозия“, от ябълките, след преработка - ябълков оцет.
Мога и сама да си направя настойка от зелени орехи, но решавам да купя, че е по-лесно, пък и още не им е сезонът.
Зелените орехчета съдържат витамин С, витамините В1, В2, В3, В8, витамин Е, както и витамин Р. Витамин С в кожичката на зелените орехчета е 50 пъти повече, отколкото в лимона, който се смята за най-добрия източник на ценния антиоксидант и това допринася за укрепването на стабилен имунитет. Витамин Р запазва витамин С в организма и е отговорен за силата на капилярите и кръвообращението.
Освен това съдържат много белтъчини, йод, органични киселини, калций, кобалт, калий, магнезий, фосфор, танин, протеин, флавоноиди, каротин, органични киселини, етерични масло и минерални соли.

Зелената кора на орехчетата представлява ценна лекарствена суровина. Сокът и настойката от тази кора са известни в народната медицина като средство срещу преумора, анемия и мускулна слабост. Смесен с мед, този сок се използва като профилактично средство срещу стомашни заболявания. Получава се вълшебен еликсир, който стимулира дейността на щитовидната жлеза, подсилва имунитета и подобрява хормоналния баланс, помага за възстановяване на клетките, при проблеми с очите, за пречистване на черния дроб, за пречистване от паразити. Полезен е и при различни заболявания на белите дробове. По отношение на женското здраве, орехчетата са много полезни за облекчаване на кисти, ендометриоза и болезнена менструация.

Еликсирът се приема сутрин на гладно – по 1 с.л. за период от 40 дни. Следва почивка 1-2 месеца и курсът може да се повтори – съветва Даниел Цанов.

Виж още за: