Храни, които удължават живота

Последна промяна на 07 юни 2020 в 15:36 463 0

Те ще ни помогнат не само да бъдем по-здрави, но и да съхраним младостта си максимално дълго

Лесно е! Просто трябва да се храним с подходящите продукти. Но не за определен период от време, а постепенно. Проучването изобщо не е несериозно, а е плод на дългогодишни наблюдения, започнали като следене на здравословното състояние на различни групи хора и очакваната продължителност на живота им. Първоначалната цел била да се установят рисковите ситуации, които водят до сърдечносъдови заболявания. Така се открива, че консумацията на определени храни, освен че намалява тази опасност, забавя и процеса на стареене на клетките. Обособени са както отделни продукти, обединени не само по цвят или вид, а и по начин на въздействие.

Червени плодове
Ягодите и боровинките са от храните на дълголетието. Тези плодове защитават мозъка от някои заболявания и подпомагат умствената дейност.

Зехтин
Студено пресованият зехтин е богат на мононенаситени мазнини, които са полезни за организма и не увеличават холестерола. Той е безценен за здравето на мозъка и има превантивни свойства срещу някои видове рак.

Бобови и зърнени култури
Те са богати на влакнини, които помагат за поддържане нивата на холестерола и захарта в кръвта. Яденето на боб всеки ден намалява риска от смърт средно със 7-8%.

Чай
Зеленият чай притежава мощни антиоксидантни свойства и в същото време има лек диуретичен ефект който помага за контролиране на теглото, без спазването на драстични или продължителни диети.

Домати, репички, цвекло
Общото между тях, освен червения цвят, са и мощните антистареещи свойства, които притежават, дължащи се на съдържащия се в състава им ликопен (един от най-силните естествени антиоксиданти). Тези зеленчуци играят ролята и на своеобразен страж срещу сърдечносъдови, невродегенеративни и ракови заболявания.

Шоколад
Той е богат на флавоноиди (естествени химични съединения, които имат антиоксидантно действие и присъстват най-богато в тъмния шоколад). Те подобряват функционирането на черния дроб и имунната система, както и оксигенацията (прибавяне на кислород) на капилярите. Хапването на шоколад в умерени количества предпазва сърцето и предотвратява много от болестите, свързани със сърдечносъдовата система.

Чесън
Миризливият зеленчук всъщност е много съдоразширяващо средство. Освен това има отлични свойства като дезинфектант и играе важна антибактериална роля, предпазвайки по тези начин организма от различни заболявания. Консумацията на чесън е добра превенция срещу рака на дебелото черво.

Авокадо и банани
И двата продукта е нужно да бъдат включвани редовно в менюто. Авокадото подобрява усвояването на каротеноидите, намалява нивата на лошия холестерол и повишава тези на добрия. Бананите пък са отлично средство срещу диабета, остеопорозата, глаукомата и депресията.