Храни, провокиращи рак

Последна промяна на 12 August 2020 в 09:48 800 0

Известно е, че около 20% от всички онкологични заболявания са свързани с наличие на наднормено тегло, недостатъчна физическа активност, неправилно хранене и повишена консумация на алкохол.
В хода на голям брой проучвания е установено, че има връзка между храненето и рака в посока на увеличаване или намаляване риска от развитие на онкологични заболявания.

Червено месо и продукти от него

Както сочат данни, получени от 100 хиляди доброволци, съществува връзка между увеличението (с около 10%) честотата на някои видове рак и използването на различни обработени хранителни продукти. В хода на експеримента са изследвани следните продукти: хляб и хлебни изделия; солени и сладки закуски; безалкохолни напитки и газирана вода; преработени месни продукти, вкл. кюфтета и хот-дог; готови супи; продукти, състоящи се предимно от захар и мазнини; продукти съдържащи хидрогенирани мазнини; модифицирано нишесте и протеинови изолати.

Доказано е, че има видове месо, които могат да увеличават вероятността от развитие на онкологично заболяване – това са червеното месо и преработените от него продукти. Според данни от Американския институт за изследване на рака редовната употреба на този вид месо и преработени от него месни продукти увеличава риска от развитие на рак на пикочния мехур; стомаха и червата. Такива месни продукти , които увеличават риска от развитие на онкологично заболяване, са пушен бекон, шунка, хот-дог и други видове пушени месни деликатеси. Така например, ако седмичното меню съдържа три порции червено месо, значително нараства рискът от рак на дебелото черво.

Алкохолни напитки

Към днешна дата са събрани достатъчно убедителни доказателства, че повишената консумация на алкохолни напитки увеличава вероятността от ракови тумори на определени органи. По-конкретно при повишена алкохолна консумация нараства рискът от злокачествени новообразувания в устната кухина, също на фаринкса (гърлото), ларинкса (на гласните струни), хранопровода, млечните жлези, злокачествена трансформация на чернодробните клетки, както и рискът от рак на дебелото черво.

Въпреки това досега няма пълна яснота как употребата на алкохол влияе на вероятността от развитие на рак. Предполага се, че алкохолните напитки могат да увреждат ДНК на клетките или да отслабват способността на организма да обработва и абсорбира някои необходими за него хранителни вещества. Вредата от употребата на алкохол се увеличава значително, ако тя е комбинирана с тютюнопушене. Препоръките в тази връзка касаят пълен отказ от употреба на алкохол или намаляване на неговата консумация в максимална степен.

Наднормено тегло

Наднорменото тегло или затлъстяването също увеличават вероятността от развитие на онкологични заболявания на определени органи и системи. За това допринасят няколко механизма: при затлъстяване в организма се образуват огнища на хронични възпалителни процеси; увеличава се броят на мастните клетки в организма; поради по-големия брой мастни клетки метаболитните процеси в организма, свързани с образуването и разпространението на ракови клетки, се променят. Хората с наднормено тегло са изложени на по-висок риск от следните видове рак: на млечните жлези, жлъчния мехур, дебелото черво, хранопровода, панкреаса, бъбреците, простатата, на матката и яйчниците.

Предпазващи от рак храниЕдин от ефективните фактори за предотвратяване на рак е храненето с високо съдържание на зеленчуци и плодове. Все още онколозите не са в състояние да посочат точните причини за това, но предполагат, че поради високото съдържание на фитонутриенти в тези продукти възникват следните благоприятни ефекти:
– Забавя се растежът и разпространението на туморните клетки;
– Намалява вероятността от развитие на възпалителни процеси (предракови състояния), които водят до появата на тумори;
- Зеленчуците и плодовете имат силно антиоксидантно действие и с това предпазват от промени в структурата на ДНК на клетките и съответно тяхното увреждане.

С оглед профилактиката на рака препоръчително е да се увеличи консумацията на следните храни: ябълки; грах и бобови растения, къпини и малини; червени боровинки; моркови и чесън; череши и грозде; люти чушки и листни зеленчуци, вкл. спанак и зеле; грейпфрут и орехи; смляно ленено семе; кафяв ориз, овесени ядки и др.

Повечето от тези храни имат високо съдържание на фибри, което поддържа нормалните процеси на храносмилане. Намалява се вероятността от злокачествени новообразувания на дебелото черво.

Виж още за: