Хранителни проблеми, свързани с пшеницата

Последна промяна на 20 декември 2018 в 09:12 987 0

Глутенът

Алергичните реакции при консумирането на пшеница могат да бъдат разделени на два вида. Предизвиканата от пшеница анафилаксия при физическо натоварване (ППАФН) е ясно описан синдром, свързан с главната подгрупа протеини, наречени глиадини. Пациенти с ППАФН проявяват голям набор от клинични симптоми, вариращи от кожни обриви и уртикария до сериозни алергични реакции, включващи тежки дихателни проблеми, които могат да се окажат и фатални.
Другият тип реакции е по-често срещан и също включва атопичен дерматит (кожен обрив), уртикария (копривна треска) и анафилаксия, в резултат на която може да се получи респираторен арест. Изглежда, че тези реакции са свързани с редица пшенични протеини; те могат да варират при различните народи и да зависят от възрастта и симптомите.
Реакциите и механизмите на пшеничната алергия са изучавани по-малко в сравнение с останалите явления, свързани с глутена. Следователно пшеничната алергия е най-малко диагностицираната реакция към излагането на глутен. Както много други форми на хранителни алергии, пшеничните алергии също са във възход, но са нужни повече системни проучвания, за да оценим реалното клинично въздействие на тази форма на реакция към глутена.

Когато храната стане опасна: признаци на анафилаксия

Наред с типичните реакции при пшеничната алергия, следете и за тези признаци на анафилактичен шок, който може да се окаже фатален, ако не бъде третиран навреме:
• Болка в гърдите
• Подуване на гърлото
• Учестено сърцебиене
• Затруднено дишане
• Светлосин цвят на кожата
• Световъртеж или припадане
Ако тези симптоми се появят незабавно се свържете с бърза помощ. Носете медицинска гривна, която би показала на медицинския персонал каква е алергията ви.

Пшенична алергия: симптоми и диагноза

Симптомите при децата и възрастните могат да възникнат в рамките на няколко минути до няколко часа след поглъщане или вдишване на пшеница. Те включват запушване на носа и подуване на назалните пътища; сърбене или дразнене и подуване на устата и/или гърлото; сърбящи и насълзени очи; стомашни крампи, диария, гадене или повръщане; затруднено дишане; уртикария, придружена от сърбящ обрив или оток на кожата.

Как се диагностицира алергията към пшеница?

Както при всяка друга хранителна алергия, диагностицирането на тази към пшеницата може да се окаже сравнително трудно. Това е още по-трудно, тъй като пшеницата се среща под някаква форма в много храни. Наред със симптомите, докторът ви трябва да разгледа семейното и медицинското ви минало, както и да ви прегледа.
Полезните тестове, които се правят, включват убождания по кожата, чрез които се измерват алергичните реакции към редица вещества, кръвни тестове за специфични антитела, както и поведенчески тестове. Те включват воденето на хранителен дневник и подлагането на елиминационна диета и/или хранително „открито предизвикателство“, изразяващо се в повторното въвеждане на изследваната храна.

Съществува ли лечение за алергията към пшеница?
Ако страдате от пшенична алергия, трябва да избягвате всички храни, съдържащи пшеница или производните ѝ. Тук помощта на диетолога е безценна, особено при малките деца, за да сме сигурни, че подходящите хранителни изисквания се спазват и по време на безпшенична диета.
Може да приемате антихистаминови лекарства, за да намалите дискомфорта от подуването на синусните канали и сърбежа. Допитайте се до лекар за типа лекарства, които можете да използвате.
Хора с алегрии към пшеница и други храни, които потенциално могат да се окажат животозастрашаващи, винаги трябва да носят със себе си аптечка за първа помощ, която да съдържа епинефрин, който да бъде инжектиран при нужда.
Откъс от книгата „Свободни без глутен”

Всичко за глутена, глутеновата диета, заболяването целиакия и много други аспекти, свързани с пшеницата, ще научите от книгата на д-р Алесио Фасано и Сузи Флахърти „Свободни без глутен” (издателство „Асеневци”).
Д-р Фасано проучва влиянието на глутена върху човешкия организъм в продължение на десетилетия. Благодарение на неговата дейност става ясно, че целиакията и разстройствата, свързани с глутена, са сред най-разпространените генетични заболявания в света. Целиакията се наблюдава много по-често от диабет тип 1, кистозна фиброза и болест на Крон. Причината за това е, че никой не може напълно да асимилира не само глутена, но и близките до него секалин в ръжта и хордеин в ечемика. Целиакията е генетично разстройство, което засяга деца и възрастни. При хората с целиакия глутенът предизвиква авто-имунна реакция, която може да доведе до пълно унищожаване на вилите – малките, наподобяващи пръсти власинки, покриващи тънкото черво.
Д-р Алесио Фасано е световноизвестен педиатър, гастроентеролог и изследовател, основател и директор на Центъра за изследване на целиакията в Масачузетската болница, първият център за изследване и лечение на целиакия, алергия към пшеница и чувствителност към глутен в САЩ. Той е гостуващ професор в Медицинският факултет на Харвард и завеждащ Отделението по детска гастроентерология и хранене в Масачузетската болница за деца.
Сузи Флахърти е спечелила награди на национално равнище, автор и редактор на книги в областта на висшето образование. Ръководител комуникации към Центъра за изследване на целиакията в Масачузетската болница.