Ябълков оцет за отслабване

Последна промяна на 03 October 2023 в 15:50 141 0

Доказано е, че ябълките са ефективно средство за предотвратяване и лечение на затлъстяването, те намаляват усвояването на мазнините, притежават ниска калоричност, а наличието в тях на соли на калия способства за извеждането на излишните течности от организма.

Смята се, че всички полезни свойства на ябълките практически без загуби преминават и в ябълковия оцет – има се предвид натуралният нерафиниран продукт от здрави ябълки. Той се използва за лечение и профилактика от векове. Според преданието Клеопатра, която обичала да опитва от всичко на трапезата, в края на храненето изпивала ябълков оцет, разреден с вода. В народната медицина се използва не за отслабване, а за лечение на заболявания на кожата, простуди, главоболие.

Американски лекари, изследващи лечебните свойства на различни хранителни продукти, отделили голямо внимание на ябълковия оцет и твърдят, че чаша топла вода с разтворена в нея супена лъжица ябълков оцет на гладно сутрин помага да се намали теглото, придава енергия и подобрява храносмилането.

В ябълковия оцет се съдържат около 20 важни минерални вещества и микроелементи, както и оцетна, млечна и лимонова киселина, ценни баластни вещества, редица ферменти и аминокиселини. Ябълковият оцет е богат на калий, който е необходим за нормална жизнена дейност на клетките, особено на нервните и за нервната система като цяло. Главното свойство на оцета е в това, че той може да свързва с калия такива важни елементи като фосфор, хлор, натрий, магнезий, калций, сяра, желязо, кремний, съдържащи се в хранителните продукти. Голяма роля за оздравяването на организма играе и съдържащият се в ябълковия оцет пектин – баластно вещество, което способства за храносмилането и намалява нивото на холестерола в кръвта.
Във всеки случай употребявайте ябълковия оцет само разреден с вода и след консултация с лекар.