Ягодата е храна за сърцето и кожата

Последна промяна на 13 November 2017 в 06:34 867 0

Ягодата, заедно с черешата, са първите пролетни плодове у нас. Те са особено богати на витамини и минерални вещества. Най-високо е съдържанието на витамин С в ягодата – 55 мг на 100 г плод. По количество на витамин С, ягодите отстъпват само на касиса. Този вълшебен витамин е особено необходим за човешкия организъм – поддържа здравината на съдовите стени, предпазва от кръвоизливи и усилва защитата на имунната система, понижава кръвното налягане и количеството на холестерина, като по този начин забавя развитието на атеросклерозата и отдалечава инфаркта. Негов ценен помощник е витамин Р, който също е добре представен в ягодите.
От минералните соли и микроелементите най-голямо е колечеството на калия – над 200 мг в 100 г ягоди. Калият е много полезен за сърдечния мускул, подобрява работата на отделителната система и улеснява изхвърлянето на излишъците от течности и сол от организма.
Специфичният червено-оранжев цвят на ягодите се дължи на съдържанието на каротин, който е предшественик на витамин А в организма. Този витамин е полезен за кожата, косата, зрението и растежа на младия организъм. Ягодите съдържат лесно усвоими природни захари – глюкоза и фруктоза, които са незаменима храна за клетките на сърцето, мозъка и черния дроб.

Използват се не само плодовете, но и листата на ягодата, които притежават противовъзпалително действие.

Плодовете имат усилващо действие върху работата на сърдечния мускул и дихателните пътища. Помагат и срещу скорбут, ревматизъм, туберкулоза, укрепват зъбния емайл и придават свеж вид на кожата. Ягодата се препоръчва и за изхвърляне на жлъчни камъни, при възпаление на пикочния мехур и пикочните пътища.
Ягодите се запазват по-дълго време пресни, като се поставят в найлонови торбички в хладилника или в пластмасови кутии в камерата.