Яжте банани при язва и депресия

Последна промяна на 18 July 2022 в 18:38 209 0

Бананът е може би най-предпочитаният плод през студените месеци. Едва ли това е случайно, като се имат предвид неговите ценни хранителни и лечебни качества.
Бананите притежават богат минерален състав – калий, калций, фосфор, магнезий, натрий и ценни витамини – А, В, С, РР, Е, У. От друга страна, поради голямото количество вода – около 70 процента, са сравнително нискокалорични. В 100 г банани се съдържат 96 калории.
Установи се, че наред с традиционните им лечебни качества срещу язва, хипертония, бъбречни и чернодробни заболявания, поради голямото съдържание на калий, те са твърде полезни и за сърдечно болни. Освен това бананите понижават нивото на холестерина и великолепно почистват чревния тракт от токсините на ферментацията. Те понижават киселинността на стомаха и действат лечебно при язва и гастрит. Целулозата в тях е обилна, но нежна и не дразни язвите на стомаха и дванайсетопръстника.
Бананите стимулират образуването в мозъка на серотонин – един от хормоните на доброто настроение, и затова помагат при депресивни състояния.

Виж още за: