Яжте магданоз, за да сте здрави!

Пресният магданоз предпазва дори от ракБилка : магданоз

Последна промяна на 23 October 2019 в 22:27 965 0

Магданозът е богат на желязо, витамини К, С, А.

Желязото е жизненоважен елемент, поради участието му в редица основни процеси в организма, включително транспорт на кислород и синтез на ДНК. Затова нормалните му нива са от изключително значение за организма.

Витамин К, който се съдържа в магданоза, е необходим за правилното съсирване на кръвта. Участва и в изграждането на костната тъкан. Установено е, че недостигът на витамина в организма е причина за намалена костна тъкан. Адекватните нива на витамин К са от значение и при профилактиката на инсулта.

Консумацията на магданоз помага за поддържането на силна имунна система. Благоприятният ефект се дължи на съдържанието на витамини С и А.

Витамин С има важна роля в борбата с оксидативния стрес. Има антиоксиданти и противовъзпалителни свойства. Витаминът е кофактор за някои ензими, ангажирани в синтезата на колагена и обмяната на мастните киселини.
Витамин А е полезен за зрението, участва в образуването на кожата и лигавиците.
Към полезните съставки на магданоза спада и лутеолин – отличава се с антиоксидантите си свойства и предпазва организма от вредното действие на свободните радикали. Лутеолинът насърчава въглехидратния метаболизъм, има противовъзпалителни свойства.

Съдържанието на миристицин в магданоза помага в борбата с рака, смятат учени. Съставката показва ползи за потискане образуването на тумори в белите дробове, показват резултати от проучване. Миристицин допринася за неутрализиране на действието на концерогени като бензопитена в цигарения дим.

Силната миризма на магданоза го превръща и в естествен ароматизатор за устата, което го прави полезен срещу лош дъх.

Рецепта с магданоз прави сърцето като ново
Съставки: Пресен магданоз (10 стъбла, без корени), 1 литър бяло или червено вино, 300 г мед и 2 суп. лъж. ябълков оцет.
Магданозът се нарязва и се накисва във виното. После се вари 5 минути. Сваля се от огъня и се добавят медът и ябълковият оцет. Накрая всичко се вари пак за 5 минути. Прецежда се и се налива в стъклена бутилка. Оставя се в хладилник. Лечението е с дневна доза от 1 суп. лъж. Процедурата продължава месец.