Яжте по два моркова на ден

Билка : морков

Последна промяна на 07 August 2018 в 23:30 847 0

Морковите съдържат химически съединения, които предотвратяват образуването в човешкото тяло на така наречените „свободни радикали“. Тези радикали са устойчива група атоми в молекулите на някои химически съединения, която може да преминава без изменения от едно съединение в друго и по този начин разрушават клетките и способстват за развитието на голям брой ракови и хронични заболявания.

Морковите имат високо съдържание на целулоза, на фолиева киселина, калий и витамин А. Освен това те са нискокалорични. В един морков със средни размери (18 см дължина и 2,5 см дебелина) се съдържат около 30 калории. Установено е, че пектинът в морковите е много силно средство за намаляване на холестерола в кръвта. Консумацията само на два средно големи моркова на ден е достатъчна да намали с 10%-20% лошия холестерол.

Оранжевият цвят на морковите се дължи на химическото съединение бетакаротин и колкото по-тъмен е цветът на моркова, толкова по-голямо е това съдържание. Попаднал в човешкото тяло, бетакаротинът се превръща във витамин А. Много научни изследвания са показали, че антираковия ефект на бетакаротина е поразителен, но за предпочитане е да се консумират пресни моркови, отколкото капсули от бетакаротин, защото морковите съдържат и други съставки, които способстват за предотвратяване на раковите заболявания. Установено е, че при даването на 30 милиграма бетакаротин на болни от рак на дебелото черво се е получило намаляване на развитието на ракови клетки.
Сега е напълно изяснено, че бетакаротинът, както при хората, така и при животните, спомага за укрепване на имунната система. Като намалява свободните радикали, бетакаротинът и другите съставки на морковите предотвратяват атеросклерозата, високото кръвно налягане, ревматоидния артрит, емфизем, паркинсонова болест и др.
И нека се знае, че консумирането на един средно голям морков на ден спомага за забавяне стареенето на хората.