Източници на пробиотици

Последна промяна на 04 April 2024 в 17:51 88 0

Пробиотиците са много важни за здравето. Те поддържат баланса в храносмилателната система, като това стимулира работата на имунната система. Добрите бактерии подобряват защитните механизми на тялото и предпазват от инфекции, възпаления и различни заболявания.

Кисело зеле
Това е източник на пробиотици, подходящо за вегани.

Кисело мляко
То е един от най-добрите източници на пробиотици. Киселото мляко и изобщо млечните продукти не влизат в диетата на веганите.

Комбуча
Тя съдържа кисели бактерии, които предизвикват ферментационни процеси. Напитката се насища с естествени пробиотици. И веганите могат да се възползват от нея.

Алтернативни млека
Мляко може да се прави и от алтернативни източници като бадемите например. То може да се подквасва. Соевото, конопеното мляко са прекрасен вариант.

Маслини
Наситени са с омега-3 мастни киселини. Полезни са за здравето на сърдечно-съдовата система и в борбата с диабета, наднорменото тегло, очни заболявания.

Туршии
Те са богато на пробиотици и фибри. По-полезни са тези, приготвени само със сол, без оцет.

Хляб с квас
Той се прави със специално приготвена закваска, съдържаща в себе си живи бактерии. Те катализират ферментационния процес, като по този начин предизвикват бухването на тестото. Квасът е изключителен източник на пробиотици.