Изварата е подценен, но ценен продукт

Последна промяна на 29 December 2019 в 00:39 854 0

Преди много години проф. Пеньо Пенев, завършил във Франция, ръководител на катедра „Технология на млякото и млечните продукти” във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в гр.Пловдив (сега УХТ) и мой преподавател по тази специалност се възмущаваше,че в хладилниците обръщали по-голямо внимание на ягодите отколкото на изварата. Необяснимо защо това пренебрежение към тази толкова полезна храна съществува и до днес.

Изварата може да се добива от суроватка, а и изцяло от мляко. При производството на сирене сирищната мая се свързва с казеина, който е един от трите белтъка, съдържащи се в млякото. Другите два белтъка лактоалбумин и лактоглобулин са разтворими и те отиват в суроватката. От там се пресичат при определени условия и се получава извара. Характерно за тези два белтъка е лесното им усвояване от организма, а това е добре за всяка храна. Добита при добри хигиенни условия, добре пакетирана и съхранена, би трябвало да се търси и предпочита от всеки.

Дочувам мнения,че изварата е вторичен продукт, но тя може да бъде добита, както казах по-горе, и изцяло от мляко, но от суроватката, където са двата разтворими белтъка, и тогава тя е по-полезна. Не е за пренебрегване и фактът, че оползотворяваме всички съставки на млякото.

Наскоро коментираха правенето на банички със сирене, където сирене няма. А защо не се ползва извара? Огромното пренебрежение към този продукт се вижда и от надписи в пекарни, които гласят „Не използваме извара.” А защо?
Освен за пряка консумация изварата може да бъде прибавена към някои ястия и десерти, а това е още една възможност да се разнообрази трапезата ни с полезен за здравето ни продукт. Още повече, че при храненето приемането на белтъци е на едно от първите места, а какво по-добро от това да приемем лесно разтворимите лактоалбумин и лактоглобулин.
Не е за пренебрегване и сравнително ниската цена на изварата. Нека дадем дължимото внимание на този продукт, винаги намиращ се в редицата на храната на българина.