Как да запазим зъбите си по-дълго време

Последна промяна на 05 ноември 2020 в 22:57 281 0

Със сигурност сте наясно, че сладките неща могат да предизвикат кариес. Знаете ли обаче кои храни са особено полезни за зъбите и венците? Защото това би помогнало чрез подходящ подбор на продуктите по естествен начин да противодействате на бактериите, да отстранявате зъбната плака или да подсилвате венците си. Представяме на вниманието ви няколко най-важни биопродукти, които могат ефективно да се погрижат за здравето на вашите зъби и красивата ви усмивка:

Морков – тъй като той трябва да бъде добре сдъвкан, се отделя много слюнка. Тя от своя страна неутрализира предизвикващите кариес бактерии. Заедно с това много добре се почистват междузъбните пространства и се масажират венците. Също подходящи за целта са целината, зелето и зелените ябълки.

Сирене – има малко въглехидрати, но много калций и фосфор. Това стимулира поддържането на здравословни стойности на рН в устата, регулира образуването на слюнка и предпазва от загуба на зъбен емайл. Ето защо вместо десерт след основното ядене изяждайте по-добре парче сирене. Явно и французите знаят това и традиционно завършват обяда или вечерята със сирена.

Зелен чай – съдържа катехини, които умъртвяват образуващите плаката бактерии. Освен това неутрализират микробите, които причиняват лош дъх.

Киви – доставя особено големи количества витамин С. Това подсилва тъканната структура на венците и ги прави по-устойчиви на заболявания. Също подходящи за целта са цитрусовите и горските плодове, доматите и чушките. След яденето им обаче е добре да се изплаква устната кухина, защото силната плодова киселина може да предизвика ерозия на зъбния емайл.

Лук – серните съединения са виновни за това, че при рязане на лук, ни се насълзяват очите. Те обаче спират и бактериите, предизвикващи кариес на зъбите. За целта най-полезен е суровият лук.

Сусам – отличава се с особено високо съдържание на калций – най-важният градивен материал, който прави зъбите по-здрави и устойчиви на атаки. Много калций се съдържа също така в млякото и млечните продукти.

Магданоз – съдържащите се в него ароматни вещества неутрализират лошия дъх ва устата.

Вода – честото пиене на вода е най-добрият начин да поддържате венците си добре овлажнени. Тя има подобно на слюнката действие, като почиства налепите и отстранява хранителните остатъци от междузъбните пространства.

Виж още за: