Канелата помага и при ставни болки

Последна промяна на 11 July 2020 в 11:53 930 0

Учените са открили няколко важни причини да използваме канелата не само като добра и вкусна подправка към храни и напитки, но и като здравословно средство:

1. Регулира успешно кръвната захар.
Изследвания доказали, че канелата съдържа полифеноли, които могат да помогнат на хора с диабет тип 2 да регулират нивата на кръвната захар. Изследване, публикувано в списание „Diabet cure“ („Диабет кюър“) установило, че хора, страдащи от диабет тип 2, които приемат всеки ден между 3 и 6 грама канела в продължение на 40 дни, са отчели намаляване на нивото на кръвната захар между 15 и 20 процента

2. Намалява холестерола.
Съдържащите се в канелата калций и фибрите й действат прочистващо на организма. Има редица натурални рецепти, с които се постигат изчистване на организма от вредния холестерол.

3. Подобрява когнитивната функция на организма.
Канелата действа и като стимулиращо средство с аромата, вкуса и съдържанието си. Редовната й употреба подобрява паметта и действа позитивно върху зрението.

4. Подпомага кръвообращението.
Тя съдържа кумарин, който в малки дози е изключително полезен. Познат като „разредител на кръвта“, той помага в циркулацията на кръвта и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, които биха довели до сърдечни заболявания. Но, хора с нарушение в кръвообращението на кръвта не следва да приемат канела.

5. Ставни болки и възпаления.
Със своите противовъзпалителни свойства канелата помага при облекчаване на болките и намаляване на възпаленията. Изследвания, проведени от учени в Университета в Копенхаген с пациенти, които приемали по половин чаена лъжичка канела с една супена лъжица мед всяка сутрин преди закуска, получили значително облекчаване на ставните болки само в рамките на един месец.

6. Канелата помага при гъбични инфекции.
Заради нейните противогъбични и антибактериални свойства канелата е изключително ефективна в борбата с подобни инфекции. Тя помага в унищожаването на микроби в жлъчния мехур, а така също и при стафилококови бактериални инфекции.

7. Помага при възпаления на дихателните пътища.
Канелата се оказва отлично средство за общи или по-тежки състояния на грип или настинка. Прима се по една супена лъжица мед с четвърт чаена лъжичка канела в продължение на три дни. С този съвет бихте се справили с хронична кашлица, с болки в гърлото и при простуда.
8. Подобрява храносмилането.
Изследвания доказват, че канелата е ефективно средство за подобряване на храносмилането. Тя помага за премахване на нежеланите газове и подобрява усвояването на храната. Алкализира организма, като елиминира повишената киселинност. Тя е ефективно средство срещу диария и сутрешно гадене.

9. Канелата отнема лошия дъх.
Ако сте яли чесън или имате усещането, че устата ви мирише лошо, приложете комбинация малко мед с канела за гаргара с чай или вода. Това ще премахне неприятния дъх.

10. Намалява инфекциите на пикочно-половите канали.
Канелата е отлично средство срещу цистит, ако редовно приемате малки количества канела всеки ден. Канелата облекчава менструалните спазми. Канелата идва на помощ като изключително полезна за здравето на жените, тя помага за облекчаване на менструалните спазми и дискомфорт.

11. Помага при зъбобол.
Канелата е добро сдредство и при зъбобол. Направете си смес от мед и канела като нанесете върх болния зъб от сместа, докато стигнете до кабинета на стоматолога.
12. Подобрява имунитета.
Също смес от мед и канела е отлично средство за укрепване на имунната система и за премахване на умора и отпадналост. За подобряване на тонуса.

13. Помага при главоболие.
Канелата успешно се справя с главоболието, а така също и с високото кръвно налягане. Може да пробвате.

14. Превенция на рака.
Резултатите от изследвания, публикувани от учени от Министерството на земеделието на САЩ в Мериленд, доказват, че канелата намалява разпространението при левкемия и лимфом на раковите клетки. Според учените канелата инхибира действието на някои ензими, фосфатизи, които играят важна роля за улесняване на клетъчното делене.

Виж още за: