Картофът - помощник срещу много болести

Последна промяна на 26 септември 2020 в 21:06 721 0

Картофът е незаменим хранителен продукт. Със сока му отдавна са лекували язви на стомаха и дванадесетопръстника, а съдържащият се в него калий има диуретично свойство, което го прави необходим във всекидневното меню на болните със заболявания на сърцето и бъбреците. Картофената скорбяла се използва като противовъзпалително средство при стомашно-чревни заболявания.

Ето и няколко рецепти с картоф, които според народната медицина помага при лечение на някои широко разпространени заболявания:

При отоци на ръцете и краката – обелете картофа, настържете го и наложете меката каша на отеклите места в продължение на 15-20 минути. Компресът може да се стегне с памучен плат или хавлиена кърпа.

При хипертония – обелките от 4-5 картофа трябва да се измият добре, да се залеят с 500 мл вода и да се сварят 15 минути. Отварата се охлажда, прецежда се и се пие по 1 чаша половин час преди ядене.

При остеохондроза – прави се компрес от настърган картоф, смесен с мед. Държи се не по-малко от 1 час.

При изгаряния, гадене, повръщане и хронично главоболие – пие се сок от пресни картофи (половин чаша 2-3 пъти дневно). Сокът, приготвен от сурови картофи, моркови и целина, помага за прочистване на шлаката. 3-4 лъжички от него се ползват с успех при нервни разстройства.

При язва на дванадесетопръстника – от народните средства най-подходящ е сокът от суров картоф – пие се 3 пъти на ден по 100 грама, на гладно. Приготвя се по следния начин: добре измит и избърсан картоф се настъргва заедно с кожата. Сокът се изстисква и се пие пресен.

При тромбофлебит – 2 измити картофа се настъргват с ренде. От получената каша се правят лапи. Разстила се на парче памучен плат и се поставя на зачервеното място. Отгоре се слага тънко найлонче с дупки, после пак кърпа или стегнат чорап. Прави се вечер преди лягане. Кракът се държи високо. След 6-7 процедури зачервеното изчезва.

Картофът се прилага и в козметиката. Сместа от настърган пресен картоф и пшеничено брашно (в равни пропорции) влияе много добре при възпаление или лющене на кожата. Тя се нанася върху лицето на дебел слой, а отгоре се слага салфетка, напоена с картофен сок. Маската се държи 20 минути, след което лицето се измива със студено мляко, разредено наполовина с вода.