Клеопатра ползвала ябълков оцет

Последна промяна на 15 February 2019 в 14:10 1159 0

Оцетът е бил известен още в древен Египет. Той е използван като твърде ефикасно средство от тогавашните лечители. До нас са достигнали данни, че известната с красотата си египетска царица Клеопатра е използвала ябълковия оцет за поддържане на здравето и красотата си.

* Ето и една нейна рецепта, благодарение на която кожата става не само еластична и гъвкава, но и здрава: смес от две равни части зехтин и ябълков оцет се разбърква добре, след което се маже измитото и подсушено тяло.
Известно е колко добре ябълковия оцет действа на косата, ако се използва за последно поливане след измиването й, разреден с вода.

* Доказано е, че ябълковият оцет се справя с излишните мазнини, той е безопасен и евтин начин за желаещите да отслабнат. За целта е необходимо да се приема 3 пъти на ден по 2 чаени лъжички ябълков оцет, смесен с чаша преварена вода. Тази смес, но с прибавена 1 чаена лъжичка пчелен мед, подобрява обмяната на веществата и влияе за общото укрепване на организма.

* При по-продължителна диария чаша преварена вода с една чаена лъжичка ябълков оцет също помага. Могат да се изпиват от 6 до 8 чаши с такава смес в денонощието, като в това време се преустанови храненето.

* При оригване и образуване на газове много добре действа смес от по една чаена лъжичка ябълков оцет, сода и мед, разтворени в чаша преварена вода. Това газирано питие повишава киселинността в стомаха и помага да се отърве от оплакванията.

* При висока температура можете да натопите чорапи и памучна кърпа в смес от равни части оцет и студена вода. След това ги изстискайте и обуйте краката си, като поставите отгоре найлон, вестник и вълнен шал, а кърпата поставете на челото. Повторете няколко пъти процедурата (през половин или един час, в зависимост от това колко е висока температурата). Не след дълго температурата ще спадне и ще се почувствате добре.

* При гъбички на краката и даже при по-тежка форма – микоза, ябълковият оцет също помага. Измиват се добре краката, подсушават се и се намазват с ябълков оцет (неразреден). Изчаква се да изсъхне и отново – до четири-пет пъти се маже. На другия ден процедурата се повтаря. И така – докато гъбичките изчезнат.

* При слънчево изгаряне е много подходящо да намажете зачервената кожа с ябълков оцет, в който сте сложили сода за хляб (по една суп. лъж. от двете). Отново намазвате няколко пъти, като изчаквате да изсъхне. Ефектът е много добър и много бърз.

Ябълковият оцет отстранява хроничното главоболие, умора, мигрена, синузит. Той забавя стареенето и носи бодрост. Запазва косата от косопад, а ноктите стават здрави и нечупливи.

• Начин на употреба: в 100 г вода се прибавят 2 чаени лъжички ябълков оцет и 2 чаени лъжички пчелен мед. Пие се 3 пъти дневно.