Кои витамини укрепват кожата и косата

Последна промяна на 24 December 2019 в 12:14 727 0

Когато ви липсват определени витамини и минерали, растежът на косата и ноктите се забавя, кожата повяхва и се появяват бръчки. За да не се случи това спазвайте определен хранителен режим, като използвате пълноценни храни.

Кои са витамините, вземащи активно участие за всички биохимични и физиологични процеси в нашия организъм?

Витамин С е добър антиоксидант, подобрява еластичността на съдовете, стимулира синтеза на колаген, регенерира кожата. Намира се в цитрусите, ябълките, касиса, спанака, магданоза и чушките.

Витамините от групата В помагат за усвояването на белтъчините и допринасят за растежа на ноктите. Има ги в слънчогледовото семе, орехите, черния дроб на домашните птици, белите гъби и бирената мая.

Витамин А е чудесен антиоксидант и въздейства върху всички живи клетки. Прави кожата по-еластична, по-мека, с подобрена структура, поддържа добрия и вид. Съдържа се в сиренето, яйцата и птичия черен дроб, в броколите, морковите и спанака.

Витамин Е предпазва липидите на кутикулата и колагеновите влакна от окисляване и разрушаване. Така съхранява еластичността на кожата.

Витамин F участва в кислородния и мастния обмен, лекува възпаления, възстановява клетките, бори се със сухотата на кожата и лющенето.

От особено значение за организма ни са и минералите като калций, желязо, йод, магнезий, сяра.

Ако нямате възможност да се храните пълноценно, можете да си набавите необходимите ви витамини и минерали чрез хранителни добавки, които се продават свободно в аптеките.