Копривата - безплатната суперхрана

Последна промяна на 25 April 2024 в 09:00 276 0

Обикновено се неглижира като досаден плевел, но напълно незаслужено, защото парещата билка е пребогата на здравословни хранителни вещества.
Вероятно малцина знаят, че копривата е едно от най-старите лечебни средства в света. В средновековна Европа била използвана като диуретик за освобождаване на тялото от излишна вода и за лечение на ставни болки.
Освен минералите желязо, магнезий и калий, съдържа смайващо висок процент витамин С, хлорофил, протеин.
Има тотално очистващо действие: помага за промиване на пикочните пътища и буквално пречиства тялото от бактерии. Източник е на лесно усвоимо желязо, може да повиши броя на червените кръвни клетки, да регулира нивото на хемоглобина... Заради тези безценни свойства копривата е известна като натурален лек за справяне с желязодефицитна анемия.
Копривената отвара прави косата по-гъста и лъскава, засилвайки кръвообращението на скалпа, което пък насърчава растежа на косъма.

С право експерти я наричат регионална суперхрана, а най-хубавото е, че чудодейната билка може да се открие безплатно навсякъде около нас. При толкова много ползи, струва си вместо да се борим с назъбените листа в градината, просто да ги превърнем във вкусно ястие.

Екипирайте се с памучни ръкавици, когато потегляте на разходка с кулинарна цел, за да предпазите ръцете от дразнене. Берете само връхчета млада коприва от чисти, по-отдалечени от пътя места. Имайте предвид, че в долната част на растението се натрупва азот, затова използвайте само горните листа.
Копривата е най-вкусна, когато е млада.
За да ù се насладите без дразнене в устата, най-напред трябва да пречупите жилещите власинки. Това става лесно като сварите набраната реколта за 3-4 минути. Така се разрушава структурата на растението, а от микроскопичните косъмчета изтича химическа смес, причиняваща паренето. Друг вариант е стръковете коприва да се разточат с точилка, при което се прекършват власинките.

Ако въпреки всичко се опарите, не е опасно; най-късно след 5-10 минути сърбежът ще стихне. Сложете лед, ако дискомфортът продължи по-дълго.

Кога не бива да се прекалява с консумацията на коприва

* Копривата понижава нивото на кръвното налягане. Ето защо не бива да се употребява прекалено често, ако същевременно се приемат други медикаменти за понижаване на кръвното.

* Има свойството да редуцира нивата на кръвната захар. Бъдете много внимателни, ако сте на диабетни лекарства! Възможно е прекомерната консумация на коприва да увеличи риска от понижаване на кръвната захар до опасно ниски нива.


* Парливата билка е богата на витамин К - отговорен за образуване на кръвни съсиреци, спиращи кървенето.
Може да бъде от полза в случаи на кръвотечение, вкл. в следоперативни периоди, и точно обратното – да предизвика проблеми при хора с разширени вени и със склонност към образуване на съсиреци.


* По време на бременност не е съвсем безопасно да се консумира коприва. Вероятно заради свойството да увеличава съкратителната способност на матката, древни знахарки прилагали копривата като средство за аборт. Накратко: въпреки огромните ползи от билката, не се препоръчва на бременни жени.

                              Сравнение между коприва и маруля

                            100 г коприва                100 г маруля
Витамин С                         333 мг                 13 мг
Витамин А                         0,74 мг             0,13 мг
Желязо                             7,8 мг                 1,1 мг  
Магнезий                           71 мг                    11 мг
Калий                               410 мг                 224 мг

Виж още за: