Кориандър срещу гастрит и храносмилателни разстройства

Билка : кориандър

Последна промяна на 06 юни 2019 в 10:54 670 0

Кориандърът е едногодишно тревисто растение с право, голо, в горната част разклонено стъбло, високо 40-70 см. Долните листа са едро нарязани, с дълги дръжки, горните са пересто нарязани с тесни, заострени листчета. Цветовете са бели или розови, разположени в сложни сенници с дълги дръжки. Плодът е сферичен, с 10 слабо изпъкнали и 12 междинни прави надлъжни ребра. Растението цъфти началото на лятото.

За лечение се използва плодът на кориандъра. Надземната част се жъне, когато жълтозеленият цвят на растението започне да избелява. След отделянето им плодчетата се разпръскват на тънък пласт и се сушат.

Дрогата съдържа до 1% етерично масло, чиято главна съставка е алкохолът линолоол – 60-70%. Дрогата съдържа още дъбилни вещества, витамин С, протеини до 17%, липиди, захари, кумарини.

Билката действа спазмолитично и газогонно. Предписва се при гастрит и стомашни разстройства. Използва се и за засилване на лактацията при кърмачки, като съставка на лактогенните чайове.

Прилага се под формата на запарка. 1-2 ч. лъж. счукан кориандър се залива с 200 г кипяща вода и се оставя да кисне в продължение на 1 час. След прецеждане от запарката се приема 3 пъти дневно преди ядене по 60 г за деца от 5 до 7 години, по 20-40 г за по-малки деца и по 180 г на прием за възрастни.