Меню за подмладяване

Последна промяна на 26 септември 2020 в 21:14 538 0

Знаете ли, че това, което слагаме на масата си всеки ден, е нашият най-добър съюзник в борбата със следите, оставени от времето по лицето и тялото ни. Няма две мнения – правилно балансираното меню определено ни подмладява.

Кои храни трябва задължително да включва това меню:

● Плодове и зеленчуци – на всяко ядене.
Предпочитайте даровете на природата с червен или оранжев цвят: домати, чушки, кайсии, пъпеши, дини, праскови, цитрусите и зелените зеленчуци, пълни с:

Каротеноиди. Преобразувайки се във витамин А, въпросните вещества активизират производството на колаген, който отговаря за еластичността на кожата и я защитава от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Витамин С. Участва в синтезирането на колагена, стимулира микроциркулацията в кожата и ускорява зарастването и при нараняване.
Калий. Като упражнява въздействие противоположно на това на солта, микроелементът уравновесява съдържанието на вода в клетките.

● Ориз, хляб, спагети – почти всеки ден.
Но е важно да уточним - спрете избора си на техните пълнозърнести или нерафинирани разновидности, които единствено са богати на витамини от групата В, магнезий, цинк, силиций.

Всички витамини от групата В са полезни за кожата. Витамин В5 дава възможност на кожата да запази своята гъвкавост и не допуска нейното обезводняване, В2 предотвратява възпаленията, В12 взема участие във възстановяването на клетките.

Магнезият е жизненоважен за обновяването на клетките на епидермиса и на фибропластите на дермата, които произвеждат еластин и колаген.

Цинкът създава благоприятни условия за производството на еластин, ускорява зарастването на рани и регенерирането.

Наличието в организма на силиций оптимизира синтеза на колаген.

● Ядки – на всяко ядене.
Заложете на орехите, бадемите и лешниците, разбира се в малки количества, както и на извлечените от тях масла, безценен източник на:
Омега 3 и 6. Тези ненаситени мастни киселини участват в стоежа на клетъчните мембрани и предотвратяват дехидратирането на организма.

Витамин Е. Забавя стареенето, като неутрализира действието на свободните радикали.

● Месо – един път на ден, като два дни от седмицата поне пропуснете.

Консумирайте предимно червено месо, дреболии и пилешко, защото те съдържат:
Желязо. Осигурява максимален достъп на кислород до клетките.
Протеини. Доставят аминокиселината тирозин, която има важна роля в синтеза на меланин - пигмент, който предпазва кожата от състаряващите я ултравиолетови лъчи.
Селен (в сланинката). Безценен антиоксидант, който защитава клетъчните мембрани и ускорява изхвърлянето на токсините по естествен път.

Виж още за: