Морската сол

Последна промяна на 10 August 2022 в 06:59 378 0

Морската сол притежава много полезни свойства. В нея се съдържат повече от сто минерални вещества, състоящи се от над 80 химични елемента. Доказано е, че тя поддържа функциите на човешкия организъм, като укрепва имунната система, стабилизира сърдечния ритъм и регулира кръвното налягане.

За лекуване на настинка –краката се потяпат в гореща вода с морска сол.

При диабет – регулира нивото на захарта в кръвта.

Морската сол е необходима и за нормалната работа на храносмилателния тракт.

Тя е отличен антихистамин – облекчава и дори лекува някои заболявания на носа.

Помага при мускулни спазми.

Полезна е и за астматиците, тъй като пречиства белите дробове от слуз и храчки.

Тя укрепва и структурата на костите. Повече от 20% от натрия в човешкото тяло се натрупва в костите, които се увреждат при недостиг на минерали в кръвта и телесните течности.

С добавяне на морска сол в храната може да се избегне или облекчи остеопорозата.

Основното действащо вещество на морската сол е хлорид, който се е използвал още в Античността като средство за подмладяване на кожата и подобряване на обмяната на веществата. Морски соли се използват във ваната, чиято продължителност трябва да бъде поне половин час при температура на водата от 35 до 40 градуса по Целзий. Ваната трябва да е всекидневие поне 15-20 последователни пъти (всеки ден или през ден).

Морската сол намалява целулита, защото спомага за извеждането на плаката, без да изсушава кожата. Нейната текстура помага при отстраняването на слоя мъртви клетки на кожата.

Морската сол е естествен природен продукт и е природен лек срещу мазна коса. Солта помага за усвояването на излишните мазнини от косата, като я прави мека и красива. Благодарение на минералите косата става по-обемна. Солта осигурява достатъчно хранителни вещества за космените фоликули и косата става по-здрава.

С морската сол, разбира се, не бива да се прекалява. Тя е сол. Специалистите съветват ястията да се посоляват само преди сервиране, не и при готвене.

Виж още за: