Не изхвърляйте семката на авокадото

Последна промяна на 29 септември 2018 в 10:19 438 0

Има много причини, поради които трябва да я ползвате за здраве и красота. Тя е източник на фибри и аминокиселини, необходими за организма. Това допринася за предотвратяване и лечение на редица заболявания. Запомнете: семката на този плод не е за кошчето за смет, защото:

• Укрепва здравето на сърдечносъдовата система. Смята се, че най-малко 70% от киселините, съдържащи се в авокадото, са в семката.
Етеричните масла контролират холестерола в кръвта, кръвното налягане и други фактори, влияещи за повишението на риска от сърдечносъдови заболявания и появата на инфаркт.

• Пази храносмилателната система от инфекции. В семката има много фибри, които стимулират чревната перисталтика. Те предотвратяват лошото храносмилане и запека.

• Благодарение на своите противовъзпалителни свойства тя е добро средство за лечение на диария и други неприятни симптоми на бактериални и вирусни инфекции.
Съдържа феноли, които предпазват стомашната лигавица и по този начин се намалява вероятността от развитието на сериозни заболявания, като язва на стомаха.

•Има противоканцерогенен ефект. Тази част от авокадото съдържа флавоноли – вещества, намаляващи риска от рак и тумори.

Как да се използва семката от плода? Оставете я да изсъхне на слънце. След това я настържете на рендето на прах, който можете да слагате в супи, коктейли и други ястия.