Неподозираният противораков ефект на копъра

Билка : копър
Болест : рак

Последна промяна на 04 юли 2019 в 09:13 522 0

Освен като подправка, ароматизираща ястията, копърът е по-ценен като растение с неподозиран противораков и лечебен ефект.
Учени от руската академия на науките са открили начин, чрез който извличат от семената на копъра лечебни вещества, които са изключително ефикасни в борбата с рака. Било извлечено веществото глазиовианин А и други подобни на него вещества, които забавят растежа на раковите клетки. Било използвано противораковото въздействие на тези вещества върху ембриони (зародиши) на морски таралежи и човешки ракови клетки. Сред получените от учените вещества има два варианта на глазиовианина, които се определят като перспективни за използвани в медицината като лекарства. Но най-добри показатели за антиракова активност показал самият глазновианин А.

Благодарение на етеричното масло, богатия набор от витамини и минерални вещества, копърът засилва секрецията на храносмилателните жлези, моториката на храносмилателния тракт, отпуска гладката мускулатура на червата, действа газогонно при лоша перисталтика на червата, укрепва гладката мускулатура на органите на коремната кухина, нормализира обмяната на веществата, заздравява кръвоносните съдове. Особено благоприятен е копъра за деца с ленив стомах, запек и задръжка на газове.

При метеоризъм, запек и болки в стомаха успешно действат комбинации:
• 1 суп. лъж. копърови семена се залива с гореща вода или мляко (300 мл). Сместа се вари на водна баня 10 минути. Приема се в топъл вид по половин чаша, половин час преди ядене.
• 50 г копърови семена киснат в половин литър водка 7 дни. Сместа се прецежда и се приема по 15-20 капки на ден, разредени с вода.
• В една чаша вода се добавят 5-15 капки копърово масло, към сместа се добавя малко мед. Напитката се употребява три пъти на ден по половин чаша.
• Счукват се 2 суп. лъж. копърови семена и се заливат с 2 чаши гореща вода. Сместа престоява в термос 30-40 минути, прецежда се и се приема по половин чаша, половин час преди ядене.

За зимата копърът се съхранява, като се почиства от твърдите стъбла, измива се, отцежда се, нарязва се на ситно и се осолява, като на 1 кг копър се добавят 250 г сол. Сутринта се разбърква добре и се насипва в малки бурканчета, като се уплътнява добре с дървена лъжица, докато сокът изплува най-отгоре. Копърът трябва да потъне в сока, върху него от горе може да се налее малко олио.
Бурканчетата със суровината се съхраняват на студено.