Орехите могат да се окажат опасни

Последна промяна на 22 януари 2020 в 11:19 1502 0

Съществуват около 21 различни вида орехови дървета, но ще намерите в магазините ядки само от 2-3 вида.
Тази много популярна и вкусна ядка е колкото полезна, толкова и не съвсем. Има интересни доказани факти затова: Орехите са единствената ядка, която съдържа голямо количество омега 3 мастни киселини. Това означава, че те са полезни не само за здравето на сърцето, но и за изграждане на мускулите. Около 14 половинки орехи съдържат 185 калории, 4 г протеини и въглехидрати, 2 г фибри и 18 г мазнини. От мазнините 2 грама са наситени, 3 грама са монозахариди, а останалите са полинаситени. Леко запечени ореховите ядки са перфектна добавка към някои ястия.

Как да изберем най-добрите ядки и как да ги съхраняваме, така че да не ни навредят: Когато купуване на орехи от магазина, избирайте такива, които са с ненаранена черупка и без следа от мухъл. Ореховата черупка предпазва ядката от изсушаване и гранясване. Помолете продавача да разчупи пред вас един орех. Добрата ядка трябва да е леко влажна и лъскава. Избягвайте тези без черупки, които се продават на грамаж. Обикновено такива ядки престояват в продължение на много месеци. Не купувайте също така и орехи, които се съхраняват в пластмасови опаковки, тъй като масленият продукт реагира с пластмасата, в резултат на което се образуват пестициди.

Съдържанието на мазнини в орехите, при неправилно съхраняване, ги прави склонни към гниене. Необходимо е да съхранявате ядките във фризера или в хладилника, за да подобрите и удължите трайността им. Когато са неправилно съхранявани, ореховите ядки могат да бъдат източник на натравяне с афлатоксини. Това са много силно канцерогенни и токсични вещества за човека.

Ореховите ядки биха могли да ни причинят няколко вида вреди при прекалена консумация. Най-безобидният страничен ефект от прекаленото ядене на орехи са дразненето и болките в гърлото. По това ще разберете, че сте прекалили с хапването им.

Орехите и въобще ядките са богати на полезни вещества, които ни дават енергия. Препоръчват се между основните хранения и при някои режими за отслабване, но една купичка съдържа 765 калории, което е твърде много. Възрастните жени трябва да приемат между 1600 и 2400 калории на ден, докато по-възрастните мъже - от 2000 до 3000. Ореховите ядки могат да причиняват стомашни проблеми. Фибрите в тези ядки подпомагат работата на отделителната система. Подходящата доза е да ядете по една шепа от тях на ден, но не повече. Надвишите ли 38 грама и допълнително приемате още храни, богати на фибри, това ще натовари повече червата.

Могат да причинят алергични реакции. При някои хора дори и едно малко парче орех може да отключи силна алергична реакция. Ако някой започне да се задъхва, кожата му почервенява и изпитва сърбеж, потърсете лекарска помощ.