Плодолечение

Последна промяна на 07 ноември 2018 в 18:12 731 0

Плодовете неотлъчно присъстват на трапезата на нашия народ, който отдавна е открил, че освен за храна, могат да се използват и като лекарства. Със своето богатство на витамини, минерални соли, различни захари, микроелементи и други те представляват една своеобразна фармацевтична фабрика.

Една от най-ценните съставки на плодовете са витамините С, Р, провитамин А (каротин), витамините от групата В и т. н.
Най-богати на витамин С са шипките, касисът, ягодите, къпините, лимоните, гроздето.

Принадлежащите към групата В витамини се откриват най-много в орехите, бадемите, кестените, крушите, лешниците, фъстъците.

Провитамин А е в изобилие в кайсиите, шипките и други.

Особено ценни са минералните вещества, които човек по естествен път може да получи от тези дарове на природата. Така например калиевият йон, който ръководи преминаването на различните вещества през обвивката на клетките и е особено важен за работата на сърцето, мускулите, бъбреците и други органи, се съдържа в крушите, прасковите, бананите, бадемите, орехите и кестените.
Особено богато на минерални вещества: калий, натрий, калций, желязо, фосфор, манган, и на микроелементите мед, йод и цинк е нашето прочуто грозде.

Плодолечението се извършва по няколко начина. Опитът е показал, че най-подходящият е чрез плодова диета или т. н. „плодови дни“. Те обикновено се редуват веднъж или два пъти седмично, като през това време не се приема никаква друга храна, а само около 2 кг от препоръчаните плодове, разпределени на 5-6 порции. Освен „плодови дни“ могат да се провеждат и пълни курсове на лечение с плодове. При тях в продължение на няколко седмици до един месец храната на болните трябва да бъде зеленчуково-млечна, като всеки ден се дава и по един кг плодове.

С какви плодове лекуваме различните болести?

Подходящи за хора със сърдечносъдови заболявания са плодове, съдържащи калиеви соли, гроздова и плодова захар, витамините Р, С и В. Това са гроздето, кайсиите, крушите, касисът, черните боровинки, къпините.

Стомашно-чревните заболявания са също добър обект за плодолечение, но само когато са в затихнало състояния, като плодовете се дават под формата на сокове: ябълкови, кайсиеви, боровинкови, къпинови и др.

При заболявания на черния дроб и жлъчните пътища се препоръчват плодове, които са богати на захари и витамини и които засилват отделянето на жлъчния сок: грозде, ябълки, боровинки, кестени, тикви.

И бъбречно болните могат да потърсят помощ от плодолечението. Те трябва да се насочат към плодове, които съдържат калиеви соли, захари, витамин С: грозде, ябълки, круши, праскови, къпини.