Плодолечение

Последна промяна на 05 April 2018 в 01:09 977 0

Азбука на витамините

Една от най-ценните съставки на подовете са витамините. Витамин С съдържат шипките, касисът, къпините, лимоните, гроздето. Витамини от групата В има в особено голямо количество в крушите, орехите, кестените, лешниците, бадемите, фъстъците, а провитамин А – в обагрените плодове – кайсии, шипки и други.
Особено ценни са минералните вещества, които човек получава по естествен път от плодовете. Калиевият йон, например, който „ръководи“ преминаването на различните вещества през клетъчната обвивка и е особено важен за работата на сърцето, телесните мускули, бъбреците и др., се съдържа в крушата, прасковите, бадемите, орехите, кестените, бананите. Микроелементи като кобалта например, който влиза в състава на много важни ферменти и хормони, се съдържа в червените боровинки, касиса, сините сливи.


Грозде вместо валидол
Особено богато на минерални вещества – калий, натрий, йод, цинк – е гроздето. То съдържа и много въглехидрати, като в някои сортове количеството им достига до 28 на сто. Гроздовата захар се усвоява лесно и пълноценно от организма и е най-доброто негово гориво. Тя е особено полезна за мускулите и черния дроб. Вкусният плод доставя на организма по естествен път тези полезни вещества. Гроздето съдържа също така пектин и ферменти, които вземат участие в обмяната на веществата. Гроздолечението засилва силите на организма, алкализира кръвта и телесните сокове, засилва отделянето на жлъчка, укрепва нервната система и е особено полезно за работата на сърцето, бъбреците, жлъчката и черния дроб.

Ябълката прочиства
Друго ценно средство на природната лечебница са ябълките. Те са изключително полезни при заболявания на стомашно-чревния тракт, подпомагат храносмилането. Това свое качество дължат на съдържащите се в тях пектин, танин, органични киселини, витамини, ферменти, соли и т. н. Българинът отдавна е установил полезното действие на ябълков ошав, например. Той утолява жаждата на болните, понижава високата температура, действа освежаващо. Ябълките са и отличен регулатор на йонното равновесие, като подпомагат отстраняването на натрупаните в тъканите ненужни вещества.

Къпини при колит
Богатите на минерални соли, както и на витамините С и Р къпини пък участват в лечението на хроничните колити.

Боровинките- природен инсулин
За включване в комплексното лечение на диабета с успех се използват боровинките, които съдържат вещества, наподобяващи инсулина. Те са подходящи също така за лечение на някои кожни екземи, възпаление на венците, сливиците и т. н.

Плодолечението се извършва по няколко начина. Най-подходяща е плодовата диета или както сега е прието да се казва – плодовите дни. Те се редуват веднъж или два пъти всяка седмица. През тези дни не се приема никаква друга храна, освен 2 кг от препоръчаните плодове, разпределени на 5-6 порции. В някои случаи обаче плодовите дни могат да бъдат заместени с пълен курс от препоръчаната плодова диета. Това означава, че в продължение на няколко седмици, до един месец, но под лекарски контрол, на болните се дава зеленчуково-млечна храна, като всеки ден получават по един килограм от препоръчаните плодове. Тези курсове са строго индивидуални и при тях физическата активност трябва да бъде ограничена.

Плодолечение при различни болести
При сърдечносъдовите заболявания, атеросклерози и високо кръвно налягане са подходящи плодове, които съдържат калиеви соли и витамините С, Р и В. Такива са гроздето, кайсиите, крушите, тиквите, касисът, черните боровинки, къпините.
Стомашно-чревните заболявания успешно се лекуват с плодове само когато са в затихнало състояние. Тогава плодовете се дават под формата на сокове – ябълкови, кайсиеви, боровинкови, къпинови.
При заболявания на черния дроб и жлъчката се препоръчват богати на захари и витамини плодове, които засилват отделянето на жлъчния сок: грозде, ябълки, боровинки, кестени, тикви.
Бъбречноболните трябва да се насочат към плодовете съдържащи калиеви йони, витамин С и захар: грозде, ябълки, круши, тикви, праскови, къпини, банани и други.