Подхранете зрението си

Последна промяна на 28 April 2021 в 12:36 673 0

Известно е, че дефицитът на витамини и микроелементи в организма влошава зрението. Ето защо за добро зрение е необходимо балансирано хранене, включващо богато на витамини продукти.

Витамин А има голямо значение за чувствителността към светлината на ретината. Неговият недостиг води до кокоша слепота – нарушаване на нощното виждане.
На този витамин са богати черният дроб от риба треска, яйченият жълтък, каймакът, рибеното масло. Организмът го изработва от каротин, който се съдържа в големи количества в морковите, сладкия пипер, шипките, кайсиите, зеления лук, спанака.

Витамин В1 отговаря за здравето на нервната система. Когато той не достига, се влошава работата на очните мускули. Съдържа се в месото, черния дроб, бъбреците, ръжения хляб, ечемика, пшеничните кълнове, маята, соята и картофите.
Витамин В2 влияе на обмяната на веществата, в това число и в роговицата. Неговият дефицит води до кокоша слепота и спукване на малките кръвоносни съдове в очите. Съдържа се в големи количества в маята, пшеничните зародиши, млякото, сиренето, изварата, яйцата, месото и орехите.
Витамин В12 влияе положително на кръвообразуването и дейността на централната нервна система. За неговия недостиг говорят мътните, сълзящи очи. Основни източници са: яйчен жълтък, мляко, извара, сирене, месо, черен дроб и риба. За усвояване на витамин В12 много помага цвеклото.
Витамин С (аскорбинова киселина) подобрява проводимостта на капилярите, отговаря за окислително-възстановителните процеси и въглеродния обмен. Поради недостиг на витамин С са възможни кръвоизливи, понижаване на тонуса на очните мускули и отслабване на зрението.
Тъй като е трудно човек да набави целия набор от необходими вещества с храненето, хранителните добавки са добро съвременно решение. Те съдържат в концентриран вид жизненоважните за органите ни витамини и минерали.


През пролетта и лятото

Ако искате очите ви да не страдат, да не се зачервяват и да не сълзят от силните слънчеви лъчи, трябва да спазвате няколко прости, но много ефикасни правила:

- Задължително носете слънчеви очила. Те са не само моден аксесоар, но са и чудесна защита на очите.

- Ако очите ви се подуват от топлото време, пийте поне литър и половина вода дневно, за да стимулирате лимфната си система.

- Когато плувате в басейна или морето, слагайте непременно водни очила, за да не се възпалят очите ви от водата.

- Подутините около клепачите ще спаднат, ако върху тях поставите тампон с памук, напоен със солена топла вода, а след около 15 минути ги изплакнете със студена.

- Препоръчително е да спите на по-висока възглавница, за да не се блокира лимфната циркулация в областта на лицето.