Подправки за добро самочувствие

Последна промяна на 01 декември 2017 в 22:32 539 0

Босилек - В корена му се крие силата му. Босилекът успокоява нервите, подпомага концентрацията. Най-добрата комбинация за чай за заспиване е босилек и хмел.

Салвия – Намиращото се в градинския чай (салвия) вещество салвин действа антибактериално и подпомага кръвоснабдяването. Градинският чай помага при дращене в гърлото и прекомерно изпотяване. Билката не се препоръчва на бременни.

Магданоз – корените помагат при гърч и отпускане, листата и стъблата съдържат витамин С. Внимание! При варене магданозът губи от витамините си. Затова го прибавяйте, след като отстраните съда от огъня.

Мента – етеричните масла в ментата освобождават дихателните пътища, премахват напрежението в главата, добри са за стомаха и имат слабо успокоително действие.

Розмарин – той помага на кръвоснабдяването и освобождава мускулите от напрежение. Пригоден е за чайове и за бани.

Карамфил – миризмата отпуска и успокоява. Изсушените пъпки действат слабо упоително и успокоително.

Семената на анасона помагат при болки в стомаха и газове. Чаят от анасон успокоява също и кашлицата. Преди да се сварят, семената се счукват.

Чили – загрява не само тялото, но успокоява и болки. Внимание – продължителната употреба на чили унищожава вкусовите пъпчици по езика.

Канела – канелените масла раздвижват кръвообращението и повдигат настроението. Канелата успокоява стомаха и червата. При болки в стомаха на всеки три часа да се дъвче бавно една щипка на върха на езика.

Кардамон – няколко счукани семена, поставени в чая, помагат за обмяната на веществата. Прогонват и махмурлука след дълги нощи.