Полезните свойства на суроватката

Последна промяна на 21 December 2017 в 00:37 1602 0

Като малки деца задължително ни даваха цвика, който се получаваше при изцеждане на кисело мляко. Не случайно беше запазен за малките. С мъдростта си българите знаеха за ползата от всеки продукт от истинско мляко. Днес проблемът ни е, че ако не си произвеждаме сами, обикновено се храним с фалшиви „боклуци”.

Ето как можете да си направите суроватка в домашни условия: Сложете да се вари литър истинско прясно мляко. Щом започне да се надига, добавете сока от един лимон, разбъркайте и веднага свалете от огъня. Млякото се пресича и се получава извара, която е чудесна храна за възрастните хора. Ако я отцедите през марля, остатъчната течност е суроватката. Това е натурална напитка за подсилване на организма, особено полезна за подрастващи, защото ускорява растежа на костната система, както и за бременни и кърмачки, защото подобрява качеството на кармата.

В българската народна медицина суроватката се е използвала за лечение на туберкулоза. Тя е полезна напитка за хора, прекарали изтощителни заболявания.
Поради факта, че е много бедна на мазнини, суроватката е подходяща храна за хора на диета, с наднормено тегло. Освен това създава чувство на ситост и ще ни кара по-рядко да си „чопваме” по нещо в кухнята.

Млечната суроватка е богата на витамини от групата В и диетолозите я препоръчват на младежи с акне, защото тя детоксикира организма и подхранва кожата с нужните и витамини.
За възрастните хора суроватката е изключително полезен продукт, защото от една страна подсилва костите, а от друга е диетична и не повишава холестерола. Тя е също така евтино отлично средство за предпазване от вируси през зимата. Пробиотичните бактерии в нея пък регулират стомаха и предотвратяват газовете и подуването.