Празът предпазва от проблеми с кръвоносните съдове

Последна промяна на 22 November 2023 в 19:00 164 0

Празът е култивиран още в Древен Египет. Отглежда се повече от 3000 години в Азия и Европа. В наши дни той се среща широко в Северна Европа и Азия, от Ирландия до Северен Китай.

Най-добре през зимата е празът да бъде съхранен в трап, заровен до една трета от стъблата. Някои стопани предпочитат да го съхраняват в изби при ниски положителни температури, заровени във влажен пясък. Този начин на съхранение също е добър.

Когато готвим, по-рядко се сещаме за праз лук, в сравнение с кромида и чесъна, но пък той също си има своите неоспорими предимства. Той богато овкусява супи, салати или гювечи. И е наистина много полезен, заради богатото си съдържание на полезни елементи - чаша суров праз от около 100 грама съдържа 54 калории, 41,8 мг витамин К, 1,87 мг желязо, 0,428 мг манган, 0,207 мг витамин В6, 57 мг фолиева киселина, 0,27 г мазнини и 1,6 г диетични фибри. Диетичните фибри помагат за намаляване на нивата на холестерола.

Празът е зареден с голямо количество фитонутриенти, хранителни вещества и ниско количество калории. Благодарение на антисептичните, антибактериални, диуретични и спазмолитични свойства, празът помага за предотвратяване и лечение на различни здравословни проблеми. Доказано е, че предотвратява възпаление и рак, като осигурява достатъчно количество хранителни вещества и минерали на организма. Празът има способността да предотвратява и лекува рак. Инсулинът, който се намира в зеленчука, действа като компонент, тъкмо той предпазващ от рак. Лабораторно проучване показва, че предотвратява мутацията на ДНК, която е една от първопричините за образуването на рака. Туморните клетки се унищожават от диалил трисулфид, биоактивно съединение, което възпира разпространението на тумора. Празът има алицин, който неутрализира развитието на свободните радикали в тялото. Ниското присъствие на свободни радикали в тялото се свързва с ниския риск от рак.

Каемпферолът, който се съдържа в праза, е антиоксидант, който осигурява антимикробно, противовъзпалително, антиоксидантно, антиостеопоротично, антидиабетно, кардиопротективно, естрогенно/антиестрогенно, антиалергично, анксиолитично, невропротективно, противораково и аналгетично действие, което спомага за облекчаване на оксидативния стрес в кръвта. Приемането на каемпферол намалява шансовете за колоректален рак и рак на стомаха. Възпира увреждането на стените на кръвоносните съдове, като намалява сковаността и отпуска кръвоносните съдове.

Проучвания показват, че празът трябва да се добавя в ежедневното меню, за предотвратяване на инсулти, на периферни съдови заболявания и други сърдечни заболявания чрез флавоноидите, открити в него. Те помагат за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Те освен това имат положителен ефект върху съдовата функция, понижава високото кръвно налягане и нивата на серумните липиди.

Празът съдържа витамин В (фолиева киселина) и то в големи количества, което е от решаващо значение за поддържането на здравето на сърцето. Витаминът понижава нивата на хомоцистеин в кръвта, свързано с вероятността от инсулт и инфаркт. Затова се знае, че дефицитът на фолиева киселина е вреден за сърцето.
Полифенолите предпазват клетките и кръвоносните съдове от оксидативно увреждане, като по този начин предотвратяват още в началото сърдечносъдовите проблеми.