Райската ябълка укрепва организма

Последна промяна на 21 май 2018 в 22:18 589 0

Родината на райската ябълка е Северен Китай. Там тя била култивирана отдавна и носела името „китайска дюля“. Когато я пренесли в Япония, получила ново име – японска хурма, а по-късно я прекръстили като каки. Днес се отглежда в много субтропични райони на земята.

Райската ябълка е листопадно дърво, високо 8-14 м. Отличителното на плодовете е, че почти нямат аромат. Ядат се сурови и сушени (подобно на смокинята).

Плодът на райската ябълка съдържа много захари – в сушените до 65%, представени главно от глюкоза и фруктоза, от захарозата има само следи. Притежава органични киселини (преобладават лимонената, ябълчната и др.), пектинови и багрилни вещества, флавоноиди, витамини, минерали.

Сокът има бактерицидни свойства спрямо колибактериите и златистия стафилокок. Поради това е подходящ за лечението на различно стомашно-чревни възпалителни нарушения. Чудесен е при храносмилателни разстройства. Месестата част от пресните плодове или листа се налагат при фурункулбоза, абсцеси, рани. Прахът получен от сухите стрити листа, външно кръвоспира, а вътрешно е диуретично и хипотензивно средство.

Отвара от дървесната кора на райската ябълка лекува диарии, дизентерия, а като гаргара тушира възпаления на лигавицата на устната кухина.
Народната медицина използва натурален сок или отвара от плодовете като отхрачващо средство, а поради наличието на йод се прилага и при тиреотоксикоза.
Плодът укрепва и тонизира организма, особено след прекарано тежко заболяване. Той е и добро профилактично средство против скорбут.

Райската ябълка и нейните козметични свойства
В народната козметика райската ябълка се прилага при разширени пори и черни точки на лицето, като се натрива с резенчета от нея.
Маска за мазна кожа и разширени пори: Разбъркват се 2 суп. лъж. сок от райска ябълка с 1-2 суп. лъж. хума или брашно до получаване на гъста каша. Маската престоява върху лицето до изсъхването й. После се измива внимателно със студена вода.
Маска при младежки пъпки: Взема се 1 ч. лъж. натурален сок от райска ябълка и се смесва с хума до получаване на еднородна смес. В нея се потапя марля с предварително изрязани отвори за очите и носа. Напоената марля се поставя върху лицето и след 20 минути се сваля. Лицето се изплаква със студена вода.