Ряпата помага при кашлица


Болест : кашлица, камъни в жлъчката, коклюш, сок,

Последна промяна на 20 April 2018 в 00:22 1184 0

Ряпата стимулира отделянето на стомашния сок и с това спомага за подобряване на храносмилането. Целулозата оказва благотворно влияние върху дейността на червата и засилва изхвърлянето на излишния холестерин от организма, което има голямо значение за профилактиката на боледуващите от атеросклероза. Помага срещу кашлица.
При язви на стомаха и тежки сърдечни заболявания употребата на ряпа не е препоръчително.
Ряпата е богата на витамин С. Лютивите горчични вещества в нея имат две действия: те блокират размножаването на бактериите и същевременно дразнят вегетативния вагусов нерв, който предизвиква засиленото производство на течности в клетките на лигавицата на бронхите. По този начин се постига по-добро откашляне.
При коклюш (магарешка кашлица), катар на горните дихателни пътища и бронхит се дава сок от ряпа с мед или захар в равни количества 1:1.
подл
Приготвянето на сок от ряпа става така:
Издълбава се дупка в ряпата и в нея се слага захар или мед, който скоро се смесва със сока на ряпата. Такъв сок (желателно от черна или червена ряпа) с мед се взема по ½ ч. чаша разреден 3 пъти на ден.

• Сокът от ряпа с мед стимулира отделянето на урината и разтваря камъните в нея. Ползва се при камъни в жлъчката и при подагра. Като жлъчогонно средство, разтворен с вода сок от черна ряпа се пие 30 – 40 минути преди хранене.
• За ревматизъм в народната медицина се ползва понякога за разтривки смес: 3 части сок от черна ряпа, 2 части мед, 1 част ракия и малко сол. След баня, а по-добре преди сън, с тази смес се прави разтривка на болните стави. Същият сок (смес) може да се ползва, като се пие по кафена чашка преди ядене.
• Сокът и настърганата ряпа ускоряват заздравяването на гнойни рани, тъй като имат антимикробно действие. Силно изразените антимикробни качества са установени особено силно в черната ряпа.
• Екстракт от сок на черна ряпа в смес с ракия 1:1 се ползва внимателно и в малки дози за лекуване на лунички по лицето.
• При атеросклероза има прием 3 пъти на ден по 1 суп. лъж. от смесени в равни количества пчелен мед и сок от черна ряпа.