С коя храна можем да подобрим паметта си

Последна промяна на 18 декември 2018 в 23:14 467 0

• Името на лютивия червен пипер произлиза от гръцкия глагол хапя. Първоначално се е използвал само като подправка. С течение на времето се разпростира по цял свят и си спечелва популярност и като лечебно средство. Той възстановява и стимулира организма след заболяване, активира храносмилането и регулира отделянето на газове. Английските хербалисти го препоръчват като средство за подобряване на паметта. Посипвайте обилно готвените храни с червен пипер или просто добавяйте по 1 щипка в какъвто и да е билков чай.
Обикновеният градински чай – салвия през Средновековието е основната съставка в отварите, забърквани от лечители и алхимици за добра памет и дълголетие. Кипнете 1 ч. чаша вода и добавете щипка салвия, прецедете и пийте. Полезно е да се пие по 1 ч. чаша на ден.
• В азиатската лечебна култура нищо не може да се сравни с репутацията, която има жен-шенът. Тази билка лекува почти всичко, но е особено ценна като средство за подобряване на паметта. Сипете 1 щипка прах от жен-шен в някакъв билков чай. Макар че много хораизползват жен-шен всеки ден, той е прекалено силен, така че е по-добре да се приема при конкретна нужда.
Яжте лешници. Те укрепват и подобряват паметта.
Копърът е ценен и като подправка, и като лекарство. В Алжир и Тунис от листата на копъра се прави силен чай за укрепване на паметта и имунната система. В Бавария хербалистът Себастиен Кнайп препоръчвал чай и бани от копър за цялостно прочистване на организма. Към 1 ч. чаша вряла вода се прибавят 2 суп. лъж. пресни или изсушени листа от копър. А във ваната може просто да изсипете 1 ч. чаша семена от копър. Има благотворно въздействие върху паметта и мозъка.
Къдравото зеле в Древна Гърция било сред най-предпочитаните зеленчуци, и се смятало, че помага при ревматизъм, лошо зрение и слаба памет. Може да се използва като салата, сготвено или като чай. За чая накълцайте няколко листа, добавете червен пипер и сол на вкус и изсипете сместа в 2 ч. чаши вряла вода. Накиснете, охладете, прецедете и пийте преди ядене.
Сладката теменуга има великолепен аромат. Французите оценили и лечебните и качества на листата и за възстановяване на слаба памет. Легенда гласи, че известна френска актриса искала всяка вечер преди представление в гримьорната си да има букет от теменужки. И така 30 години. Тя киснела венчелистчетата на цветята и от тях си приготвяла чай, който и помагал да запомни репликите.
Слагайте сурови листа от теменугата в салатата си.
Може да се направи и чай, като се прибавят 2 суп. лъж. теменужки към 1 ч. чаша вряла вода.
Гинко билоба едно от най-старите лечебни растения. Още в древната китайска медицина го ползват за стимулиране на слаба памет. През последните 15 години учените особено задълбочено проучват ефекта на гинко билоба върху паметта и установяват, че подобрява потока на кръв към мозъка и по този начин усилва паметта, освежава и поддържа организма свеж и бодър. Билката влияе и при атеросклероза, бучене в ушите, импотентност.