Седем апетитни предложения срещу неразположения и кризи

Последна промяна на 14 November 2017 в 06:23 763 0

Сардините помагат при депресии
Благодарение на високото съдържание на омега-3-мастни киселини рибните мазнини подобряват настроението. Учените предполагат, че те повлияват благотворно на комуникационните връзки в мозъка. Особено богати на омега-3-мастни киселини са херингата, скумрията, сьомгата и сардините.

Ябълки и боб защитават сърцето
Това, което могат червеното вино и чаят, го умеят също и ябълките: четвърт литър прясно изцеден ябълков сок дневно предпазва от сърдечно-съдови заболявания, тъй като предотвратява отлагането на лошия холестерол по съдовите стени. Полезни за сърцето са плодовете и варивата като боб, грах и леща. Препоръчват се и ядките като орехи и бадеми.

Печурките заздравяват костите
Да поддържат костите си здрави е от значение най-вече за жените, особено с напредване на възрастта, поради риска от остеопороза. Трябва да се приема богата на калций храна. За усвояването му е необходим също витамин Д, който се синтезира в организма главно от слънчевите лъчи и много рядко се съдържа в хранителните продукти. Особено през зимата недостигът му може да се компенсира с консумацията на печурки и прясна риба.

Плодове и зеленчуци като източник на младост
Многото свободни радикали състаряват преждевременно клетките и дори ги унищожават. Не съществува меню, което да ви осигури вечна младост, но съдържащите се в плодовете и зеленчуците антиоксиданти правят възможно най-доброто, за да ви поддържат по-дълго свежи и във форма.

Пълнозърнест хляб срещу стрес
Стресът независимо дали е позитивен или негативен краде хранителни вещества от организма. Типичната храна за мозъка и нервите се състои от въглехидрати. Ако те не достигат нивото на кръвната захар пада и може да започне да не ви достига въздух. Шоколадът е добро решение, но много по-добре е да вземете парче пълнозърнест хляб със сирене, кашкавал или шунка, тъй като комбинацията от мазнини и въглехидрати повишава концентрацията на хормона на щастието – серотонин. Този медиатор се грижи за доброто настроение. А ядките пък са богати на антистресовия минерал магнезий.

Мляко с ориз за отпускане
Вземете хубава книга и купичка мляко с ориз, ако искате да си починете пълноценно. Добре е да прибавите към десерта счукани бадеми, лешници и фурми, както и парченце портокал или киви. Тъй като въглехидратите, витамин С, триптофанът и калцият доставят на организма всички необходими вещества за релаксиране. Можете да замените релаксиращата рецепта с купичка мюсли с ядки, пресни плодове и кисело мляко.