Сега е времето да хапвате много диня

Последна промяна на 24 август 2019 в 08:20 485 0

Дините имат много добро диуретично действие, те се препоръчват при отоци, свързани със заболявания на сърдечносъдовата система и бъбреците. Като пикочогонно средство се употребява и отварата от пресни кори. При чернодробни заболявания диненият сок не само допринася изключително много за отделянето и изхвърлянето на течности от организма, но подхранва и самата чернодробна тъкан с лесно усвоимите си захари.
Целулозата от месестата част на динята подпомага функцията на стомашно-чревния тракт, подобрява жизнената дейност на полезните микроорганизми в червата и съдейства за отделянето на холестерина.
Съдържащите се в дините фолиева киселина и витамин С имат противосклеротично действие. Поради това са важно профилактично средство при хората в средна и напреднала възраст против атеросклерозата. Дините, независимо от кой сорт са, се препоръчват при малокръвие, камъни в жлъчния мехур, бъбреците и пикочопроводите. Несъмнено най-полезно от лечебна и хранителна гледна точка е дините да се консумират в суров вид през техния сезон.