Сладки картофи

Последна промяна на 21 March 2024 в 08:57 50 0

Известни като батати, сладките картофи са за едни от най-здравословните продукти по света. Бататите са грудкови зеленчуци, които, независимо от приликата с обикновените картофи, принадлежат към друго растително семейство.

Защо са толкова здравословни?

В сравнение с познатите картофи, удивително щедро са заредени с ценни за организма съставки: провитамин А, витамини С и B, калий, магнезий, манган, диетични фибри. Имат нисък гликемичен индекс, което означава, че не предизвикват рязко покачване на кръвната захар.
Препоръчителна храна са за всички страдащи от сърдечносъдови заболявания, тумор на тънкото и на дебелото черво. Действат превантивно срещу астма остеопороза, ревматоиден артрит. Намаляват риска от диабет и затлъстяване.

Произходът и опитомяването на сладкия картоф датират преди поне 5000 години, в Централна или Южна Америка. Любопитен факт е, че през 1600 г. вкусните кореноплодни били въведени от португалците в кралство Рюкю - дн. остров Окинава, Япония. С времето бататите се превърнали в основен хранителен продукт, защото в години със слаби оризови реколти спасявали населението от глад. И днес жителите на село Огими - феномен по броя столетници - консумират редовно сладки картофи, листни зеленчуци, бяла риба, жасминов чай, куркума, джинджифил... За разлика от централната част на Япония, тук сакето не е на почит. На Окинава местна поговорка гласи: “Живей така, че храната да бъде твоето единствено лекарство”.


В Китай сладките картофи се използват като природен медикамент срещу диабет, често уриниране, хронична умора, диария, астма, кашлица, загуба на апетит, сексуални смущения, при риск от възпаление на дебелото черво.
Бататите се числят към т.нар. супер храни. Пребогат източник са на фибри - незаменими за чревното здраве, защото насърчават развитието на добрите бактерии в чревната микрофлора. Сладките картофи непременно трябва да присъстват в менюто на хора с констипация и лениви черва.

Съдържат много калий - жизнено важен минерал особено за пациенти с високо кръвно налягане, тъй като калият противодейства на натрия. Високият процент калий допринася за понижаване на кръвното, премахва излишния натрий и на практика регулира баланса на течностите в организма.
Освен калий, в състава участва и популярният магнезий, но без риск от опасно предозиране, каквото се случва при прием на добавки! Магнезият играе важна роля за поддържане на мускулния тонус и нервната система.

Съдържат в пъти повече витамин А, отколкото познатите картофи. Ето още един плюс: изключително полезна храна за здравето на очите!
Действат антираково като потискат растежа на ракови клетки. Последни проучвания сочат, че някои съединения в сладките картофи блокират (инхибират) растежа на раковите клетки. Това прави сладките картофи потенциална противоракова храна.
Изобилието от антиоксиданти също играе ключова роля за инхибиране на туморни клетки. Неутрализират се свободните радикали, в резултат на което намалява окислителното увреждане на клетките - един от основните фактори за развитие на рак.

Въпреки името си, сладките картофи са подходящи за диабетици. Съдържащите се естествени захари помагат да се стабилизира производството на инсулин, като симулират ефектите на инсулина, а впоследствие се подобрява инсулиновата чувствителност. Зеленчукът действа като регулатор на кръвната захар.

Инсулинова чувствителност е термин, с който се уточнява необходимото количество инсулин за усвояване на глюкоза от кръвта.
Високата чувствителност към инсулина помага на клетките да използват пълноценно глюкозата от кръвта, като по този начин понижават нивата ѝ в кръвообращението.
И обратно: т. нар. инсулинова резистентност е проблем – означава неспособност на клетките да реагират на инсулина.
Високата инсулинова чувствителност е знак за добро здравословно състояние, докато инсулиновата резистентност застрашава здравето.