Слънчогледът предпазва от атеросклероза

Последна промяна на 16 ноември 2018 в 07:42 669 0

В България бил пренесен още преди Освобожденито от нашите градинари, които първоначално го използвали като декоративно растение. След Първата световна война заради недостига на мазнини, започва масовото му отглеждане като полска култура в нашата страна, предимно в Добруджа.
Олиото, добивано от семената на слънчогледа, е богато на глицериди, на ненаситени мастни киселини – олеинова (39%) и линолова (47%), които в човешкото тяло не се синтезират. Поради това огромно е значението на слънчогледовото олио като профилактично средство при атеросклероза. Регулира количествата холестерол в кръвта, съдържа ценни съставки от фосфоридни фракции и витамините В4 и В6. Слънчогледовото олио се пие като предпазно средство при опасност от атеросклероза на гладно по 1-2 супени лъжици.
Външно в козметиката се прилага като омекотител на кожата и за хубав блясък на косата. Преди измиване косата се намазва с олио, смесено с отвара от лайка. Сред престояване от половин час косата се измива и се подсушава с топла кърпа.

Слънчогледът е добър лек при магарешка кашлица: семената, препечени и смлени (2 супени лъжици) се варят в половин литър вода, докато остане 400 мл. Отварата се прецежда и се пие подсладена по 1-2 суп. лъж. дневно за 10-15 дни.

Печени семки от слънчоглед са полезни за ядене, особено заради богатото му съдържание на лецетин, но ядени необелени са опасни за здравето и предимно за устата. Съдържащите се смоли в люспите дразнят тъканта на устната кухина и могат да предизвикат рани и дори рак.

Листенцата на цветовете се използват като температуропонижаваща билка или за усилване на апетита, както и като спазмолитично средство при колики на стомашно-чревния тракт.

Езичестите жълти листенца се берат през юли, когато билката цъфти. Сушат се тънко разстлани на слънце първия ден, а след това на сянка под навеси. Листата от стъблата се събират без дръжките в началото на цъфтежа на билката. Прилага се по следния начин: една супена лъжица цветчета от слънчоглед се запарват с чаша вода и се пие като чай.

Слънчогледът е ценно медоносно растение. Медът, добит от него, е с високи и комплексни лечебни качества.