След като 20 години се борил с рака, проф. Шрайбер съветва: Здравословна храна, вместо шепа хапчета

Последна промяна на 29 June 2023 в 23:04 174 0

Тази препоръка отправя към хора със здравословни проблеми и най-вече към възрастните именитият френски учен проф. Давид Серван Шрайбер, добил международна известност с книгите си на здравна тема „Да се излекуваш“ и „Антирак“, превърнали се в световни бестселъри. В тях той споделя опита си и преживяванията си като онкоболен, който се е борил с рака в продължение на цели 20 години.

„Когато живеех в Питсбърг (САЩ) и преподавах в университета, от местната храна често страдах от киселини в стомаха. Споделих това с колеги, които ми казаха, че всяка вечер неизменно гълтат хапчето си против това всекидневно неприятно усещане. По онова време попаднах на един рекламен афиш за новооткрита верига заведения за бързо хранене, което буквално ме изуми. На афиша се мъдреше снимка на парче пица, обилно гарнирана с дебел пласт мазно сирене и всевъзможни колбаси и подправки, както и надписът: „Единственото, което липсва на тази разкошна храна, е хапчето против киселини в стомаха“!

В интервю пред френската преса ученият споделя: „Ето такива неща винаги ме навеждат на мисълта до каква степен нашата система за здравеопазване страда от недостатъци. Основната нейна грешка е, че всеки симптом на заболяване се третира с медикамент, без да се държи сметка за факта, че даден симптом е просто отражение на нарушеното равновесие в организма, породено, най-общо казано, от определен начин на живот. Впрочем как би действал при такива обстоятелства добрият съвестен личен лекар? Той ще измери кръвното налягане, нивото на холестерола, на кръвната захар, на инсулиновата секреция, фактори на възпалението и пр. А при затлъстяването – също така теглото, обиколката на талията и др. Това са все показатели за известна деградация на общото състояние на организма, ако те значително се отклоняват от нормата. Тогава лекарят непременно ще изпише лекарства против високото кръвно налягане, против повишената кръвна захар, против високия холестерол и пр. Известно е, че след 60-65-годишна възраст мнозинството от хората страдат от подобни признаци и всеки ден гълтат немалък брой лекарства, следвайки логиката „за определен симптом – определено хапче“.

Средиземноморска диета и няма да имате киселини

Неотдавна в Италия група изследователи от неаполитанския университет с новаторски виждания са провели експеримент, доказващ, че е възможно определени медицински проблеми да бъдат третирани и решавани по различен нетрадиционен начин. Те проучили състоянието на 80 пациента с обичайните здравни проблеми, характерни за западния възрастен човек, а именно: наднормено тегло, високо кръвно налягане, повишен холестерол и пр. На една от двете групи била предписана много строга диета, бедна на холестерол и пр., целяща да оздрави организма. На другата група пък било препоръчано да консумира единствено продукти и ястия, типични за средиземноморската кухня. Експериментът траял две години и резултатът бил впечатляващ: пациентите от втората група с нормално хранене видимо подобрили всички показатели, като при това свалили и средно по около 4 кг от теглото си. А тези от първата група свалили едва около 1 кг. Нито едно лекарство не би постигнало по-добър резултат от правилното хранене, заключили експериментаторите.

По този повод проф. Серван Шрайбер подчертава: „За жалост този метод на доброто рационално хранене не е получил достатъчно широко официалнодокументирано признание. Почти никак не се изследва и преподава в медицинските учебни заведения. А ако средиземноморският режим на хранене се прилага системно, не ще ви са нужни хапчета против киселини и пр. Поне при мен това е безспорно“, заключава ученият.

В най-общи линии средиземноморският режим на хранене се свежда до употребата най-вече на следните продукти: рапично олио и зехтин, леща, ориз, зърнени храни, нахут - няколко пъти седмично; пресни плодове и салати – на обед и вечер; по-възможност нито един ден без плод; пилешко или риба може няколко пъти в седмицата (на обед или на вечеря), и още – чесън, лук, орехи и подправки като чубрица, магданоз, мащерка, див чесън, розмарин и други.

Виж още за: