Содата - достъпна и мултифункционална

Последна промяна на 17 January 2024 в 20:02 81 0

Натриевият бикарбонат, известен като сода бикарбонат, е популярна добавка, която придава пухкава текстура на хляба и сладкишите. Този евтин и достъпен продукт е мултифункционален. Има десетки приложения както в домакинството, така и при здравословни проблеми.

Силата на содата е в способността да променя pH - т. нар. водороден показател а- това е скала, по която се измерва киселинността или алкалността на дадено вещество. Когато се смеси с киселина, содата бурно реагира, променяйки нивото на pH, като алкализира средата, т. е. неутрализира стомашната киселина.
В кулинарията, освен към печива, щипка сода се слага и в доматен сос с червени или сезонни кисели домати. Вместо захар се поръсва ¼ ч.л. сода към края на готвене. Ще омекоти вкуса и нормализира алкално-киселинния баланс на храната.

Добавяйте четвърт лъжичка сода във водата, в която киснете боба.
Отново сода спасява от познатия коремен дискомфорт след консумация на боб - изключително полезна храна, задължителна съставка за всеки хранителен режим! Но високото съдържание на олигозахариди причинява газове. Противодейства се с ¼ ч.л. сода, добавена към водата, в която се накисва бобът. Защо? Содата неутрализира газообразуващите съединения олигозахариди, които ферментират под въздействието на чревната микрофлора и провокират отделяне на газове. В крайна сметка самият боб става по-смилаем.

При накисване на нахут 2 щипки сода или ½ ч.л. бакпулвер направо „отлепват“ люспите. Щом преври, нахутът от консерва се изплаква със студена вода и люспите сами изплуват на повърхността. Лесно се обират с решетеста лъжица.

При карамелизиране на лук също се добавя 1 щипка сода - първо се разтваря в 1 с.л. вода, после се бърка с лука. Освен че регулира алкално-киселинния баланс, тук содата работи и като катализатор - ускорява процеса на карамелизиране.

Содата помага при киселини
Киселинен рефлукс е болезнено усещане за парене в горната част на стомаха, което може да засегне и гърлото. Причинява се, когато киселината се връща нагоре към хранопровода след приемане на твърде много тежки храни. 1 ч. лъжичка сода, разтворена в чаша вода и изпита бавно, ще облекчи състоянието.

Ухапване от насекоми
Гъста паста от сода и малко вода, нанесена на дебел слой върху засегнатата област, успокоява кожата след ужилване от пчели или ухапване от насекоми.

Жабуркайте при афти със запарка от лайка и сода
Изплакване на устата със запарка от лайка и 1 щипка сода ускорява заздравяването на афти.
Антибактериалните свойства на содата активно съдействат за унищожаване на бактериалната плака, която причинява заболявания на зъбите и венците.
Содата има и абразивни качества, така че помага за избелване на зъбите. Смес от сода и капки вода се намазва върху зъбите, скоро се изчетква и изплаква.
За освежаване на дъха лъжица сода се разтваря в чаша ментов чай (може да се добавят и шушулки кардамон). Жабури се 20-30 секунди.

При възпалено гърло
Гаргарата със содена вода върши чудеса. Прибавя се ½ ч. лъжичка сода към 200 мл топла вода (още по-ефикасно е към запарка от лайка). Прави се гаргара с опъната назад глава 5-6 пъти на ден, без поглъщане на течността. Содата убива бактериите.

Вместо спрей за нос
Натриевият бикарбонат може да почисти запушените носни проходи при синузит, хрема, хронични алергии. Солена вода с добавка на щипка сода отмива коричките, носът е отпушен, дишането - облекчено.

Кога не се препоръчва сода?
Содата неутрализира стомашната киселина, чиято функция е да преработва храната, но и да не пропуска многобройните микроби, попаднали в тялото. Затова системната употреба на сода води до непредсказуем риск от стомашно-чревни инфекции. Причината е, че естествената киселинна среда в стомаха се превръща в алкална, което нарушава храносмилателния процес.

Самолечението със сода е противопоказно за хора с патология на стомаха и дванадесетопръстника! Правилото „без сода“ важи и при хронична бъбречна недостатъчност!