Спанакът е чудесна храна за хората, които искат да са в добра форма

Последна промяна на 05 June 2024 в 07:52 60 0

Доставя бета-каротин
Спанакът е един от най-добрите източници на бета-каротин, който играе решаваща роля за добро зрение и здрава кожа.

Укрепва нервите
Ако се чувствате стресирани, определено може да противодействате и със спаначени ястия в менюто. Благодарение на съдържащите се 62 мг магнезий на 100 грама, спанакът влияе благоприятно върху цялата нервна система. Магнезият е онзи жизнено важен минерал, който се грижи за мускулната и нервната функция в организма, за правилен сърдечен ритъм и нормално кръвно налягане.

Снабдява с желязо
Макар да не е сред „отличниците“ по съдържание на желязо, спанакът осигурява добра доза от минерала, чиято функция е да пренася кислород в тялото като част от червените кръвни клетки.

Яж спанак, за да си силен
Мнозина помнят филмчето за неподозираната сила на Попай Моряка, идваща от спанака. Оказало се, че заради печатна грешка - една пропусната запетая при печата (38 грама вместо само 3,8 г желязо на 100 г спанак), на зеленолистния зеленчук дълго време били приписвани магически свойства.
Въпреки реално по-малкото количество желязо, спанакът се нарежда сред основните доставчици на минерала, каквито са бобовите храни, червено месо, риба тон, шамфъстък, кашу, бадеми, черен шоколад.
Ако консумирате спанак едновременно с домати, те ще помогнат за по-пълноценното абсорбиране на желязото в организма.

Има нежен дрениращ ефект
С високо количество калий в състава си, спанакът е една от храните, регулиращи баланса на течности. Помага да се предотврати задържането на вода.

Предпазва клетките
Става дума за съдържанието на витамин Е (1,4 мг вит. Е на 100 г), с което спанакът изпреварва много други зеленчуци. Витамин Е действа като щит срещу свободните радикали и на практика противодейства на процеса преждевременно стареене.

Благоприятен при диабет
Спанакът съдържа алфа-липоева киселина – един от най-мощните клетъчни регенератори, наричан още универсален антиоксидант. Изключително ценен продукт за хора, които имат сериозни нарушения в баланса на кръвната захар. Намалява инсулиновата резистентност при диабет тип 1 и 2. Подобрява инсулиновата чувствителност.

Подобрява здравето на костите
Съдържа витамин К, а той на свой ред стимулира усвояването на калция, отговорен за здравината на костната система.

За добро храносмилане
Тъй като е богат на фибри и вода, спанакът работи превантивно против запек.

За здрава коса и кожа
Високият процент витамин А в състава му ограничава производството на мазнини в космените фоликули и в порите на кожата (което може да причини акне). От друга страна, съдържащият се витамин С е главен фактор при изграждане на колаген в структурата на кожата и косата.

Идеален за диети
Не е за вярване: 100 г пресен спанак съдържат 51 мг витамин С, а то е малко повече отколкото в същото количество портокали. В спанака има пренебрежимо малко калории, почти никакви мазнини и минимум въглехидрати (доказано здравословен въглехидратен баланс). Ето защо зеленчукът редовно се включва в диети за отслабване и поддържане на теглото.

Протовопоказания:

Съдържа оксалова киселина

Консумирането на много суров спанак може да увеличи риска от развитие на камъни в бъбреците.
Спанакът съдържа оксалова киселина, а тя притежава способността да се свързва с минерали в червата и да образува неразтворими соли – оксалати. Някои хора са генетично по-предразположени към образуване на камъни в бъбреците, затова непременно трябва да се осведомят за продуктите с висок процент оксалова киселина! Среща се не само в любимия зеленчук на Попай, но и в други зеленолистни, както и в бадеми, кашу, елда, кафе, шоколад.
Ако все пак обичате суров спанак в салата, изберете по-бедните на оксалова киселина млади и супер крехки листа бейби спанак.
За радост, оксаловата киселина се разрушава при термична обработка. Достатъчно е спанакът да се приготви в кошничка на пара за около 4 минути.

Препоръчва се комбинирането на спанак със сирене, извара, сметана и други млечни продукти. Това може да забави усвояването на оксаловата киселина.

Но дори и в комбинация, не забравяйте:

Ако сте предразположени към камъни в бъбреците, спестете си суровия спанак! Консумирайте малки дози само сварен, задушен или приготвен на пара за 5 минути.

Виж още за: