Три или пет пъти на ден да ядем?

Добрата форма се постига чрез балансирано хранене

Последна промяна на 18 November 2017 в 16:18 773 0

Няколко порции с плодове и зеленчуци на ден, малко животински мазнини, много растителни влакна. Почти всички жени са запознати с основните правила на здравословното хранене. Но в дребните грешки се крият в детайлите.

За да отслабнем и да задържим теглото си, трябва да се храним три пъти на ден.
Дълго време диетолозите смятаха, че трябва да се храним по пет, дори шест пъти на ден. Съветваха ни да ядем по-малко, но по-често, за да не пълнеем. Сега се оказва, че е по-добре да пропускаме междинните похапвания, тъй като те принуждават организма ни постоянно да отделя инсулин. Този хормон стимулира образуването на мастни клетки и се произвежда във високи дози след всяко хранене, за да регулира процентното съдържание на захар в кръвта. Когато между отделните хранения има паузи от поне четири часа, организмът разполага с достатъчно време, за да могат различните ензими да превърнат мазнините в чиста енергия.
Според американско проучване тези, които се хранят под звуците на спокойна музика, ядат по-бавно. Участниците в експеримента, които слушали ритмична музика, изконсумирали пет порции. Тези, които не слушали музика, само три. Голямо количество храна поели и онези, които четели вестник или гледали телевизия, тъй като вниманието им било отвлечено.
Естествено най-богати на витамини и минерали са прясно откъснатите плодове и зеленчуци. Трябва да се консумират веднага след това. Но докато се транспортират, а и по време на престоя им в магазините голяма част от ценните им вещества се губят, особено ако се касае за червени плодове и спанак. Докато при дълбоко замразените храни те се съхраняват непокътнати.