Твърди и стипчиви круши при слаб стомах


Болест : слаб стомах

Последна промяна на 14 ноември 2018 в 11:16 420 0

Крушата съдържа много и разнообразни захари: глюкоза, фруктоза и захароза. Те се усвояват бързо от организма и са полезни за черния дроб, особено глюкозата.

Киселините, главно ябълчената и лимонената, подпомагат дейността на бъбреците и храносмилателната система. Те имат антимикробно действие и са като балсам за дебелото черво.
В узрелите плодове се съдържат метилалкохол, ацеталдехил и други вещества, които силно дразнят червата и предизвикват стомашно-чревни разстройства. При затегнат стомах узрелите круши ще го разхлабят, но в обратния случай ще се получат нежелани разстройства. Затова хората с по-слаб стомах трябва да се ориентират към твърдите и стипчиви сортове, които съдържат повече танин и поради това действат затягащо.

Поради голямото съдържание на калий крушите са добра храна за сърдечно болните, а поради съдържанието на йод задължително трябва да присъстват в менюто на страдащите от гуша. Наличието на калий и други микроелементи в съчетание с голямото количество вода (над 75 на 100) придава диуретични свойства на сочния плод и подпомага очистването на организма. Поради това си действие те са полезни за жлъчно болните.
Често крушата е предпочитана пред ябълката поради по-слабата киселинност и подчертан аромат.