Вишните са полезни за сърцето

Последна промяна на 14 May 2021 в 23:09 513 0

Съществуват най-различни мнения за диетата, която може да намали риска от сърдечносъдови заболявания. Предлагаме ви няколко вида храни, проверени от изследователите и доказали своята ефективност.

Месо и зеленчуци. Британският диетолог д-р Бари Гроувз, автор на книгата „Как здравословната храна ни разболява”, поддържа тезата, че т.н. здравословно хранене невинаги защитава от сърдечни проблеми.
Според статистиката в страните, където е популярен здравословният начин на живот, хората по-често страдат от кардиологични заболявания. Твърди се, че диетичната храна в голямата си част е неестествена за човека, който по природа си е хищник и храносмилателната му система е пригодена за преработване на месо и други антивегетариански продукти. Според д-р Гроувз зеленчуците не са проблем, но ние нямаме нито биологични, нито химически причини да ги употребяваме. Докато черният дроб, например, съдържа всички необходими витамини и минерали. А натуралната захар в плодовете е по-опасна от обикновената глюкоза или бялата захар. По-малко хляб, повече риба, яйца и масло, съветва специалистът.

Грозде. Множество експерименти са доказали, че екстрактът от грозде предотвратява повишаването на кръвното налягане и защитава сърдечния мускул. Този ефект е свързан преди всичко с флавоноидите, понижаващи концентрацията на вредни вещества в организма. Те притежават и антиоксидантни свойства.

Вишни. Употребата им във всякакъв вид понижава нивото на холестерола в кръвта и коригира наднорменото тегло, което е един от основните фактори за развитието на сърдечносъдови заболявания. Причината за този ефект учените виждат в мощните антиоксиданти – антоцианините, които придават на вишните червения цвят. Пресни, замразени, на сок или в компот, вишните са изключително полезни за сърцето.

Бяло вино. Доскоро се смяташе, че за сърцето е полезно единствено червеното вино, защото за производството на бяло вино не се използват люспите на гроздето, които съдържат кардиозащитното вещество резвератрол. Наскоро учените обаче опровергаха това твърдение. Те откриха в бялото вино полифеноли, подобряващи артериалното налягане, кръвообращението в сърцето и защитаващи сърдечните клетки. Две чаши бяло вино на ден оказват на сърцето точно толкова положително влияние, колкото червеното вино.

Виж още за: