10 съвета за свеж дъх

Последна промяна на 28 December 2017 в 06:52 2369 0

От какво се появява лошият дъх в устата
Неприятният мирис от устата се проявява в две форми: при едната той се усеща независимо от това, дали човекът в момента издишва въздуха си, а при другата - когато миризмата се усеща конкретно при издишване на въздуха - т.нар. халитоза.
При така наречената симптоматична халитоза, миризмата при дишане се усеща от околните, но без да се усеща от самия болен. В такава ситуация е необходимо да се направи изследване за изключване на заболявания на зъбите и болести в устната кухина; на стомашно-чревния тракт; на дихателната система.
Съществува и един друг вид халитоза, при която самият болен упорито твърди, че от устата му излиза неприятна миризма, а околните не усещат нищо подобно. В такава ситуация при изследването не се откриват сериозни причини. Точно в такива случаи може би се налага консултация с психолог или психотерапевт.

Едно от най-неприятните изживявания е да говориш с човек, който има лош дъх. За съжаление точно този, който има проблем, не го съзнава, а околните в повечето случаи се притесняват да му намекнат или да му дадат съвет. Това води до затруднение на социалните контакти и задълбочаване на проблема. Изчислено е, че от лош дъх страдат около 40% от населението в световен мащаб, а около 90% от хората се сблъскват с нетърпимото за околните усещане от време на време. Повечето хора смятат, че неприятната миризма, излизаща от устата по време на дишане и говор, е просто липса на хигиена – човекът не си е мил зъбите сутринта и това е. Действителността обаче е друга. Причините за наличие на лош дъх са четири: липса на хигиена в устната кухина в продължителен период от време, някакво заболяване на венците, налепи по езика, които пречат на пълното усвояване на храната и нарушение в работата на стомашно-чревния тракт. И в четирите случая виновници за лошия дъх са бактериите.

Съвет № 1
Направете професионална консултация
Ако забележите такъв проблем и у вас, преди всичко се консултирайте с лекар. Най-вероятният отговор, който може да чуете от него е да спазвате балансирано хранене, включващо необходимото количество белтъчини, въглехидрати, минерали и витамини, и след това да спазвате лична хигиена, като миете зъбите си след всяко ядене и ги почиствате със стоматологичен конец. Възможно е обаче той да ви направи изследвания и да реши да ви назначи индивидуално лечение. Според някои специалисти лошият дъх е признак за заболяване в бъбреците, белия дроб, черния дроб или при диабет. Затова е важно да уточните дали проблемът е по-сериозен или се корени единствено в устната кухина.

Съвет № 2
Дъвчете магданоз
За щастие съществуват храни, които могат да бъдат включени във всекидневното ви меню с цел освежаване на дъха. Те не само ще ви избавят бързо от проблема, но и ще предотвратят бъдещата му поява. Но първо място отдайте почит на магданоза. Така наречената зеления е много ценен помощник в борбата за приятен мирис в устата, а освен това неутрализира остатъчните миризми от пушене на цигари. За да получите максимален ефект, откъснете клонка магданоз и я дъвчете продължително време. Ако този вариант не ви устройва, можете да си приготвите чай от него. Когато нямате магданоз под ръка спокойно можете да го замените с мента, кориандър, розмарин, кардамон, карамфил или копър. Тези билки не само ще ви освежат, но и влияят благоприятно върху работата на стомаха.

Съвет № 3
Яжте кисело мляко
Последни медицински изследвания сочат, че редовната употреба на кисело мляко понижава нивото на вредните вещества в устната кухина, предизвикващи появата на лош дъх. Освен това всекидневната консумация на кисело мляко унищожава бактериите, които образуват петна по зъбния емайл. Много е важно обаче да знаете, че киселото мляко трябва да е натурално, да не съдържа консерванти и да е без добавена захар. В противен случай се обезсмисля положителната му роля.

Съвет № 4
Наблегнете на плодове и зеленчуци, богати на целулоза
Към тази категория се отнасят предимно ябълките, ряпата и морковите. Те предизвикват обилно слюноотделяне, което “измива” устната кухина, като премахва остатъците от храна върху и между зъбите. Много често проблемът с неприятния дъх се крие именно в изостаналите парченца храна в устата. Не пренебрегвайте и другите плодове и зеленчуци, богати на целулоза.

Съвет № 5
Решете проблема временно с дъвка
Дъвката няма да ви избави от проблема. Но тя може да замаскира положението. Тя има силен аромат и оставя приятни следи в устната кухина, но за кратък период. Друг плюс на дъвката е, че тя също предизвиква по-силно слюноотделяне, което “измива” устата. Добре е да знаете, че дъвката не може да замести четката за зъби, освен в екстрени ситуации. Основно правило за постигане на резултати е дъвката да не съдържа захар.

СЪВЕТ № 6
Приемайте храна, богата на витамин С
Редовният прием на храни, съдържащи голямо количество витамин С, образува в устната кухина среда, изключително неблагоприятна за развитието на бактерии. Такива храни са цитрусите, дивите ягоди, малини, къпини, динята, червените чушки, броколите и други. Важно е да знаете, че в организма трябва да постъпват натурални продукти, съдържащи ценния витамин, а не той да се приема като добавка или под формата на медикаменти.

Съвет № 7
Не оставайте гладни
Колкото и странно да звучи, дъхът ви може да се развали, ако сте на строга диета. Когато гладувате или не поемате достатъчно течности, слюнката в устата намалява и това предизвиква неприятна миризма. Затова се доверете на балансираното хранене с повече плодове и зеленчуци. Знайте, че лош дъх се предизвиква най-лесно от консумацията на чесън, лук, мазнини, алкохол и тютюнопушене. Помнете, че трябва да пиете поне по 2 л вода на ден, независимо от това дали навън е горещо или ви е студено.

Съвет № 8
Откажете се от кафето
Кафето съдържа високи нива на киселини, които помагат на бактериите да се репродуцират по-бързо. Така че трябва да смятате горчивата напитка за отделно хранене и веднага след това да измивате зъбите си. То е абсолютно противопоказно за хора със заболявания на венците.

Съвет № 9
Захарта е най-големият ви враг
Захарта, освен че е калорична, носи на организма куп други неприятности. Тя стимулира развитието на бактериите в устната кухина. Всички храни, съдържащи захар, са противопоказни за хора с лош дъх.
Съвет № 10
Направете си чай

Природолечителите също имат мнение по въпроса. Те съветват, когато усетите, че имате проблем със свежестта в устата си, да си направите отвара от силен зелен чай, дъбови кори, листа от дива ягода или евкалипт или билката жълт кантарион. Можете да му се насладите, като ги пиете бавно, а може и просто да жабурите устата си с настойката.