20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата


Болест : остеопороза

Последна промяна на 19 октомври 2021 в 21:55 163 0

Нормална кост и „изядена“ от остеопорозата кост

Вижте какво става с костите на хората, засегнати от остеопороза. Не е чудно при това положение, че те могат да се счупят само от кихане.

Актрисата Марта Вачкова: С всяко счупване се счупва и частица от духа


Актрисата Марта Вачкова и ревматологът д-р Родина Несторова се обединиха в подкрепа на пациентите с остеопороза. „Не се пречупвай!“ е информационна кампания, част от дългогодишните усилия на биотехнологичната компания „Амджен България“ да информира българските пациенти за опасностите, които крият хроничните заболявания и важността на навременната диагностика и лечение. Компанията обяви старта на нова платформа за пациенти, на която ще откриете още информация за методите за диагностика, съвети за превенция и поддържане на добро костно здраве: www.krehkikosti.bg

Често срещана гледка е отрудената българска жена, приведена от гърбица. Но тази гърбица е не друго, а следствие от остеопоротични счупвания на прешлените през годините.
Характерен български израз е, че с възрастта се смаляваме. Да, но не е нормално, ако изгубите повече от 3 см височина. Това е сигнал, че вече вероятно сте засегнат от остеопороза. Бързо измерете костната си плътност, ако след 40-годишна възраст намалите височината си с 4 и повече сантиметра.
Счупвания при остеопороза се случват най-често на китката, предмишницата, гръбначния стълб, прешлените и бедрената кост. Те могат да бъдат предизвикани от най-невинно навеждане да си вържете обувката например. Най-зловещи са бедрените фрактури. Повечето пациенти по опита на лекарите след такива счупвания остават с нужда от чужда помощ и дори стигат до тежка инвалидизация.

Изкачване на стъпала  – най-лесната и евтина грижа за костите

По повод Световен ден за борба с остеопорозата Марта Вачкова се обърна към българите:

- Дори една обикновена кихавица може да доведе до счупване. Със всяко следващо счупване се счупва и частица от духа. Погрижете се за костите си. Не позволявайте на никой и нищо да ви счупи!
Смятам, че когато човек е популярен, натрупал обич и хората го харесват, е важно в какви инициативи се включва. Така са ме учили в семейството. Когато си популярен, ти си отговорен човек– обяснява актрисата избора си да се включи в кампанията.
Марта Вачкова разказа за своя приятелка, която, ставайки от фотьойла пред телевизора, едновременно чупи и двете си бедрени кости.

Д-р Родина Несторова е гостувала на Марта Вачкова в нейното предаване по БНТ преди време. Още тогава любимката на зрителите е разбрала как да бъде отговорна към здравето на костите си.
- Тогава нашият апел към жените беше да забравят за асансьора. Да качват всеки ден стъпала. Това е една от най-добрите гимнастики за костите.
Когато разберем за фрактурите, вече е късно. Затова профилактика, мили хора! – апелира актрисата. – А тя се състои в едно изследване, което нито е стресиращо, нито отнема време, на мига получаваш резултатите.
Културата, интелектът на съвременния човек се изразява в това сам да се грижи за здравето си. Ако напредне болестта, ставаме в тежест на близките си.
Хубаво е да имаме календар в живота си коя година какво да си изследваме – съветва от собствен опит Марта Вачкова.


Д-р Родина Несторова: Да не допуснем първата фрактура, защото при фактурите от остеопороза има каскаден механизъм

Специалистката напомня, че лошото при остеопорозата е, че тя с години няма симптоми, не може да бъде установена при профилактичните прегледи при личния лекар. По-висок рискът става:

- С напредване на възрастта.
- При настъпване на менопаузата. При жените тя настъпва средно около 50-годишна възраст, а при мъжете – около 60-65 г. Това е и една от причините жените да са по-застрашени от крехки кости, но мъжете да не забравят, че и те не са извън опасност.
- Наследственост. Ако имате родител с бедрена фрактура, имайте си една на ум.
- Пушачките имат доста по-висок риск от увреди.
- Прекаляването с алкохола.
- Прекомерно ниското телесно тегло.
- Някои заболявания и приемът на някои лекарства може да предизвика остеопороза. Поинтересувайте се за риска при лекуващия ви лекар.
- Много хора не знаят, че имат ниско ниво на витамин Д3 в кръвта си, а той има влияние върху целия организъм, включително върху имунитета.

Д-р Несторова имала пациентка, която през нощта се събужда от остра болка и рентгенът показал 3 прешленни фрактури. И това без падане, резки движени, само при сън в леглото! Друга нейна пациентка, шетайки между пералнята и печката, си усуква и счупва бедрото. Такива фрактури се случват само и единствено, когато костта е станала много крехка.
Изследването, което трябва да си правим на всеки 2 години, ако нямаме проблеми и все още сме със здрави кости, и всяка година, ако вече сме с остеопороза или с висок риск, се нарича остеоденситометрия. Ренгеновото облъчване при него е колкото при презокеански полет. За съжаление не се покрива от здравната каса. Хубавата новина е, че лечението вече е изключително напреднало и при ранна диагностика и започване на терапия няма да се стигне до фрактури. А до голяма степен лекарствата се покриват вече от здравната каса. За пациента остава да доплаща не повече от 30 лева на месец.
Д-р Несторова е силно разтревожена, че поради финансови причини някои пациенти прекъсват лечението си. В последната година заради ковида също пропускат ходенето на лекар.

Как да пием витамин D3

Добре е всеки възрастен, особено през есенните и зимните месеци, да приема слънчевия витамин. Оказва се, че около 80 процента от жителите на големите градове в съвремието ни страдат от неговия дефицит. А той, освен до слаби кости, води и до депресии и слаб имунитет. Още в началото на ковид пандемията бе установено, че трябва да стане част от превенцията и лечението на ковид.
Всъщност науката не е установила съвсем точно оптималната доза за възрастен. Засега препоръчителната доза е 1000 единици на ден, което, според препарата, обикновено е 1 капка. При остеопороза лекарите изписват по 2000 до 4000 единици дневно. При лечение на тежък ковид се препоръчва прием на 6000 единици.
Всяка компания производител на лекарства прави витамин Д3 по различна технология и затова е най-добре да се чете листовката. Обикновено го препоръчват да се пие на гладно.

Виж още за: