45 пациенти се прегледаха безплатно в ИСУЛ по повод Световния ден на сърцето

Последна промяна на 06 October 2023 в 14:45 154 0

д-р Кирил Джоманов, ръководител на екипа, провеждащ безплатните прегледи с пациент

Имало е хора с предсърдно мъждене, които не са знаели за състоянието си. Мъж е насочен за спешна интервенция

45 пациенти се възползваха от безплатните прегледи, които се проведоха в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ с ръководител чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, на 29 септември по повод Световния ден на сърцето.

Сред пациентите беше Константин Танков, 83 г., който разказва, че е научил за възможността безплатно да проследи състоянието си от интернет. Споделя, че има сърдечно-съдови оплаквания от 12-13 години. Наскоро обаче лекарят, който го е следил, починал и затова побързал да се възползва от безплатните прегледи в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Споделя, че е възхитен от младите лекари, които с много внимание са подходили към него и останалите възрастни хора и поздравява проф. Асен Гудев за чудесната инициатива.

73-годишната Йорданка Василева пък сподели, че от години има сърдечно-съдово заболяване, което редовно проследява при личния лекар. За нея безплатните прегледи са били възможност да се консултира на по-високо професионално ниво, за което благодари.
Най-младият пациент, който са прегледали лекарите в ИСУЛ е бил на 24 години, без установена патология до момента. Специалистите са му дали препоръки за профилактични лабораторни изследвания и промяна в начина на живот, тъй като е бил с наднормено тегло.

Най-възрастният пациент, отзовал се на безплатните прегледи, е бил 88-годишен, с богата, откъм заболявания, история. Наложило се е да бъде подложен на допълнителни изследвания и терапията му да бъде оптимизирана. В четвъртък отново е посетил кардиологичния кабинет и е бил със значително подобрение в общото състояние и в клиниката симптоматика.

„Основните заболявания, които наблюдавахме, за съжаление, с които сме и номер 1 в Европа, бяха артериална хипертония, исхмемична болест на сърцето, захарен диабет и пациенти с преживяно сърдечно-съдово събитие.

Голям брой от пациентите бяха с различни ритъмно-проводни нарушения, като най-често се наблюдаваше предсърдно мъждене. Предсърдното мъждене е ритъмно проводно нарушение, което крие висок риск от кардиоемболизация, мозъчен инсулт, периферна емболизация. Възможно е да доведе до развитието на сърдечна недостатъчност, което освен симптоматика, води до влошено качество на живот и чести хоспитализации“, обяснява д-р Кирил Джоманов, който беше ръководител на екипа, провеждащ безплатните прегледи. Той разказа, че трима от пациентите, диагностицирани с предсърдно мъждене, изобщо не са знаели за заболяването си и съответно не са провеждали никакво лечение. При двама от тях се е наложило дори да бъдат хоспитализирани с цел допълнително диагностично и терапевтично доуточняваме. Други двама са били запланувани за 24- часов непрекъснат мониторинг.
Сред пациентите е имало и такъв, за когото се е наложило да бъде насочен към друго лечебно заведение за провеждането на коронарография поради нестабилна стенокардия. В последствие специалистите научили от колегите си в другата болница, че пациентът е добре, но при него е установена 80% стеноза на голям коронарен съд, което е наложило интервенция и имплантиране на стент, т.е. безплатните прегледи буквално са му спасили живота.

Д-р Джоманов разказа и за друг интересен случай - жена на средна възраст с напреднала клапна лезия. „При нея се е чуваше добре шум, който никога досега не е споменаван. Това се доказа след проведена Ехокардиография“. Той сподели, че на екипа е направило впечатление, че пациенти с преживяно сериозно сърдено-съдово събитие, на са преглеждани от кардиолог дълго време, поради което са се наложили сериозно оптимизиране на терапията, пълни лабораторни и образни изследвания.

Специалистът, който беше един от лекарите от УМБАЛ „ИСУЛ – Царица Йоанна – ИСУЛ“, които получиха тази година и европейска диплома по кардиология, обърна внимание върху отпечатъка от COVID-19 върху пациентите със сърдечно-съдови заболявания. „При някои хора дълго време (повече от 12 седмици) след SARS-CoV2 заразяване персистира неврологична и кардиологична симптоматика. Това е така наречения Пост Ковид-19 синдром. Подобни пациенти идват в нашия кабинет с разхвърляни оплаквания, като най-честите симптоми са сърцебиене, чувство за прескачане на сърцето, лесна умора, гръден дискомфорт, затруднено дишане и др. Коронавирусната инфекция би могла да засегне малките кръвоносни съдове на много органи, включително и на сърцето. Поради това не можем да изключим COVID19, като причинител за отключването на дадено кардиологично заболяване.“

Освен опитния кардиолог д-р Джоманов, сред лекарите, които преглеждаха безплатно, бяха специализантите д-р Гергана Войнова, д-р Мария Константинова, д-р Цветан Коцев, както и няколко стажант-лекари, които работят в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ като доброволци или болногледачи. „Бих искал да благодаря на всички млади колеги за перфектната работа и добре създадената организация“, каза д-р Кирил Джоманов.