5 съвета за добър сън в жегите

Последна промяна на 23 юли 2020 в 22:06 424 0

На нашите географски ширини лятото може да бъде изтощително горещо – както през деня, така и през нощта. Няколко прости правила ще ви помогнат да спите добре въпреки жегите.

Поддържайте хладен въздуха вкъщи
Климатик, вентилатор или просто образуване на въздушно течение чрез отваряне на противоположно разположени прозорци – всяко средство е добро, за да се поддържа поносима температура на въздуха. В най-горещите часове затваряйте плътно прозорците и спускайте завеси и капаци.
Климатичната инсталация обаче е нож с две остриета, защото редуването на прекалено високите външни температури с ниските вкъщи е вредно за здравето. Разликата не трябва да е повече от 5-6 градуса. Внимавайте и с вентилатора ако е много силен, той може да доведе до болки в гърлото.

Пийте вода
Правилото за литър и половина на ден остава в сила през всички сезони, но е особено важно за лятото. За да поддържа температура от 37 градуса, тялото се освобождава от водата през кожата – чрез потенето. Това затруднява работата на бъбреците, които имат нужда от повече вода.
Не злоупотребявайте с тонизиращите напитки след 16 часа – за много хора чаят и кафето след този час са пречка за добрия нощен сън.

Вечеряйте леко
Прекалено много мазнини и захар при вечерното хранене водят до трудно храносмилане, а то смущава съня. Ако пък вечерята е прекалено оскъдна, рискувате да се събудите от глад през нощта. Хранете се балансирано, като избирате лесно смилаеми продукти.

Отпуснете се преди сън
Не се захващайте със спорт или стресираща проверка на банкови сметки вечер, преди да се отправите към леглото. Половин час преди този момент се отдайте на релаксираща дейност по ваш вкус – ароматна вана, приятна музика на отворен прозорец, леко четиво...

Не забравяйте билките
Пасифлората има седативни свойства. Тя помага на съня да възстанови ефикасно силите на организма.
Валерианата също успокоява, предпазва от спазми и болки.
Глогът регулира и нервната система, и сърдечния ритъм. Страдащите от сърдечносъдови заболявания могат да го употребяват след консултация с лекар.

Виж още за: