Акад. проф. д-р Иван Миланов: Хората, които изпитват неволеви мускулни спазми, да се обърнат към невролог


Болест : дистония

Последна промяна на 24 юни 2022 в 09:31 161 0

Акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н., председател на Българското дружество по неврология и директор на Университетската болница по неврология и психиатрия "Свети Наум", съветва хората които изпитват неволеви мускулни спазми, да се обърнат към невролог. Диагностицирането на дистонията е предизвикателство за лекарите от първичната медицинска помощ. Невролозите поставят диагноза въз основа на обстоен клиничен преглед.

Причините за дистонията са различни. Заболяването може да е генетично, но също така може да бъде причинено от травми, лекарства, други вещества, мозъчни увреждания или други неврологични заболявания. Неврологът може да разпознае дали става въпрос за фокална дистония, тоест дистония на част от тялото, или генерализирана дистония - на цялото тяло. Акад. Миланов посочи, че дистонията силно променя външния вид на човека и може да стигматизира пациентите в обществото.

„Интересно е, че някои дистонии могат да изчезнат за няколко години и след това се появяват отново“, отбелязва Акад. Миланов. Това неврологично разстройство на движението се лекува с инжекции с ботулинов токсин.


Дистония

Какво представлява заболяването дистония

Дистонията е двигателно нарушение, характеризиращо се с продължителни или интермитентни мускулни контракции, причиняващи абнормни, често пъти повтарящи се движения или пози, или и двете. Могат да бъдат съпроводени и от тремор (треперене).
Мъже, жени, юноши или деца могат да се разболеят. Това е третото най-често срещано двигателно нарушение след болестта на Паркинсон и есенциалния тремор.

Видове дистония
Най-различни видове дистония са засвидетелствани още преди много векове във много произведения на изкуството, като картини, графики, пластики на известни художници, скулптори, които показват болни с дистония. Картините на Модилиани, Хосе де Рибера, Егон Шиле, скулптури и графики на Да Винчи и много други известни художници са ни оставили произведения от пациенти с дистония.
Болестта може да засегне всяка част на тялото. В зависимост от засегнатата част на тялото са известни няколко вида дистония:

Фокалната дистония засяга една област от тялото. Най-често срещаният вид заболяване е цервикалната дистония (или спастичен тортиколис), когато мускулните спазми включват мускулите на шията. В този случай възникват необичайни позиции и наклони на главата, към които могат да се присъединят неволни потрепвания или треперене.

Прекомерното мигане или стискане на очите се нарича блефароспазъм. Ако спазмите на очите са придружени от мускулни спазми на долната половина на лицето, те се наричат синдром на Мейдж (оромандибуларна дистония).

Заболяването може да засегне и гласните струни и в случая става дума за спазмодична дисфония, което засяга гласовите мускули на ларинкса. Като резултат от неволевите им контракции гласът става хриптящ, напрегнат, слаб или треперещ.

В допълнение към главата и шията и други части от тялото могат да бъдат засегнати, като на пример крайниците. Дистонията на ръката често се проявява при продължително повтаряне на специфични дейности, като свирене на музикален инструмент или други много фини, повтарящи се движения на ръката.
В редки случаи едновременно са засегнати няколко части на тялото. Най-често се появява в ранна детска възраст, прогресира и обхваща няколко области. Тогава говорим за генерализирана дистония.

Спрямо анатомичното разпределение дистониите са:
- сегментна (обхваща съседни области на тялото);
- хемидистония (засяга едната половина на тялото);
- фокална (обхващаща изолирана част от тялото, напр. ръка);
- мултифокална (обхваща две или повече несъседни части на тялото);
- генерализирана (торса плюс две други области).

В зависимост от времето на възникване разпознаваме ранна и късна дистония. Ранното начало настъпва преди 26-годишна възраст и обикновено започва в краката и се генерализира в рамките на пет години. Късната дистония обикновено започва след 26-годишна възраст в горната половина на тялото и рядко се разпространява в други части на тялото.

Тежест на заболяването
В допълнение към нарушеното движение поради дистония ,хората с това заболяване са придружени от постоянна болка поради мускулни контракции, усукване и необичайна стойка. Всичко това им пречи да водят нормален живот и да работят.
Допълнително качеството на живот също се влошава от симптоми, които не са свързани с обструкция на движението (т.е. немоторни симптоми). Тревожността и депресията се срещат често.

Причини за поява на дистония
Точната причина за дистонията все още не е известна, тя може да бъде причинена от няколко различни фактора. Някои се разболяват, защото са генетично предразположени. При други дистонията е резултат от травма, възпаление или инфекция, излагане на химикали или лекарства. Заболяването може да възникне и в резултат на често повтаряне на едни и същи движения, като писане (графоспазъм) или свирене на музикален инструмент (дистония на музикант). В повечето случаи причината остава неизяснена.

Как се диагностицира дистонията
При повтарящи се мускулни контракции, крампи, усукване или анормална стойка на части от тялото е необходимо посещение на личен лекар.
При съмнение за дистония личният лекар на пациента насочва пациента към специалист невролог, който поставя диагноза след обстоен преглед. В някои случаи са необходими и допълнителни изследвания, като кръвни изследвания и сканиране на мозъка. Информацията, която е важна за невролога, е:
- възрастта, на която са се появили първите симптоми
- начин на възникване и ход на дистонията
- засегнатата област на тялото
- дали дистонията се е появила внезапно или постепенно се е влошила
- наличието на всякакви други съпътстващи проблеми
За съжаление често някои пациенти първоначално получават погрешна диагноза и спират да търсят консултация с лекар за проблемите си и продължават да живеят без поставена правилна диагноза и без подходящо лечение.

Лечение
Основната цел на лечението на дистония е да успокои мускулните спазми и да повиши качеството на живот. Лекарят предписва вида на лечение в зависимост от вида и тежестта на заболяването.
Медикаментозната терапия на дистониите се използва отдавна, но тя само облекчава или частично повлиява симптоматиката. Освен това почти всички медикаменти имат странични ефекти, което ограничава възможностите за повишаване на дозата и постигане на по-добър терапевтичен ефект.
Инжекциите с ботулинов токсин се инжектират от специалист невролог, обучен за този вид лечение. Това лекарство инжектирано в мускулите намалява техния тонус. Ефектът му се ограничава само в рамките на инжектирания мускул и обикновено се прилага три до четири пъти годишно.