Ако получите болка в сърдечната област

Последна промяна на 05 май 2023 в 13:47 341 0

През последните години по света и у нас зачестиха сърдечносъдовите болести при хората в пенсионна възраст, като има данни, според които на всеки трима души, двама умират от миокарден инфаркт, от мозъчен инсулт или от сърдечна недостатъчност. Основните рискови фактори за тези инвалидизиращи и смъртоносни болести са прекомерната употреба на тютюн, алкохол, сол, бяла захар, бяло брашно, маргарин, всякакви рафинирани храни и животински мазнини. При липсата на достатъчно движение и при излагането на стрес се влошава метаболизмът, повишават се нивата на общия и на лошия LDL холестерол.

Стига се до генерализирано образуване на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове и до стеснение на лумена им. Тогава бързо и лесно, тромб може да запуши кръвоносен съд. Ако това се случи в мозъка, настъпва мозъчен инсулт; ако се случи в сърцето, настъпва миокарден инфаркт; ако се случи в белия дроб настъпва белодробна тромбоемболия. За съжаление, всяко от тези заболявания може да доведе до смърт.

Един малко засяган проблем, но срещан при мъжете, особено в третата възраст: Ако получите болка в сърдечната област по време на интимен контакт, е необходимо незабавно да спрете извършването на всякакви сексуални действия, включително и на движенията с ниска интензивност. Запазете самообладание, легнете на гръб и стойте спокойно. Успокойте се психически.

Дишайте дълбоко и се опитайте да кашляте. Ако ерекцията ви не е спаднала е възможно да се касае за приапизъм – тогава поставете лед или компрес със студена вода върху вашия пенис. Целта на това охлаждане е да се предизвика бързо свиване на кръвоносните съдове на половия член и да се облекчи състоянието ви.

Възможно е внезапно да получите силен задух. Тогава заемете полулегнало положение, така че гръдният ви кош да е изправен под ъгъл по-голям от 45 градуса. Нека някой близък или приятел да измери артериалното ви кръвно налягане. Ако не сте взели секс-стимуланти или други лекарства и ако кръвното ви налягане има стойности над 130/90, тогава впръскайте нитропрепарат под езика – целта е да се разширят коронарните съдове на сърцето и да се овладее стенокардната симптоматика. Моментално уведомете дежурните на телефон 112 да ви изпратят лекар вкъщи, като при стягане и болка в сърдечната област не ставате от леглото!