Ако се чувствате непрекъснато уморени, проверете тиреоидните си хормони

Тиреоидит на Хашимото
Болест : тиреоидит на Хашимото

Последна промяна на 12 March 2018 в 07:21 1633 0

Все повече хора, особено млади жени, носят, понякога без да знаят,тиреоидит на Хашимото . Тази статия е насочена към цялото семейство, но по-специално към по-младите.

За да сме живи и здрави трябва да имаме нормално отделяне на тиреоидни хормони – обяснява важната роля на щитовидната жлеза проф. Ана-Мария Борисова.

Най-просто казано тя определя хормоните, отделяни от щитовидната жлеза, като енергийни хормони. А за всяко наше действие ни е необходима енергия. Лошото е, че съществуват форми на заболяванията, протичащи без симптоми. Човек може с години да живее със заболяване на щитовидна жлеза, без да знае. Но все пак има някои податки за проблем:
Консултирайте се с ендокринолог, ако:
- Чувствате се продължително време все по-уморени, отпаднали. Понякога ви прималява от слабост.
- Често получавате сърцебиене. Имате ритъмни нарушения. Ако вече сте пациент на кардиологията, проверете и щитовидната си жлеза.
- Теглото ви варира – от много слаби до пълни, без причина.
- Изпотявате се много, ръцете ви се потят непрекъснато и треперят.
- Кожата ви е станала по-суха и чувствителна, податлива на гъбички и екземи.
- Косата ви пада.
- Ноктите ви са чупливи.
- Изпитвате сухота, дразнене, напрежение в очите.
- Имате проблеми със съня. Събуждате се нощем, облени в пот.
- Променили сте се психически. Имате нервни изблици. Страдате от депресия. Раздразнителни сте. Нещо все ви тревожи. Живеете в постоянен стрес и хиперболизирате нормалните всекидневни проблеми.
- Трудно се концентрирате и паметта ви е неуслужлива.
- Отбелязвате понижено либидо в интимния живот. Жените често имат промени в менструацията, цикълът дори може да спре за известно време.
- Ако усещате студ, когато на останалите им е топло, това би могло да се дължи на хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза, т.е. недостиг на хормони). Обратното – страдащите от хипертиреоидизъм (повишена функция на жлезата, при която излишъкът от хормони забързва метаболитните процеси в организма) не понасят горещината.
- Запек и синдром на раздразненото черво биха могли да са симптом на хипотиреоидизъм, докато при хипертиреоидизъм се наблюдава разхлабен стомах.
- Болки, скованост в мускулите и ставите, крампи биха могли да са белег на хипотиреоидизъм.
Тези симптоми съвсем не означават, че задължително имате проблем с щитовидната жлеза. Те са сигнал, че трябва да се изследвате, за да потвърдите или отхвърлите проблем. Опишете какво чувствате на вашия личен лекар. Той евентуално ще ви насочи към ендокринолог.

Щитовидна жлеза и бременност
В първите месеци на бремеността плодът няма щитовидна жлеза, тя се формира чак в 6-7-ия месец. Бебето чака майката да го снабди през плацентата с хормони. А това е периодът, през който се формира мозъкът. Това означава, че е фатално важно за интелектуалното развитие на бъдещия човек майката да има правилна секреция на хормони.
Проф. Ана-Мария Борисова не съветва всички здрави жени преди бременността да си правят скрининг (изследване). Ето кои са индикациите бременната жена да се подложи на изследване:
- Жени над 30-годишна възраст.
- С наследствена обремененост - заболяване на щитовидната жлеза в семейството, особено на майката.
- Жени с гуша; с повишени тиреоидни антитела, след операция на щитовидната жлеза, на лечение с левотироксин.
- Със симптоми на заболяване на щитовидната жлеза.
- С предшестващ аборт или преждевременно раждане.
- От региони с йоден дефицит
На изследвания трябва да се подложат задължително и жени с инфертилитет (невъзможност да заченат).

Проф. Русанка Ковачева, началник на Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в специализираната болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев” в София

Диагностика
Проф. Русанка Ковачева съветва хората да правят профилактични изследвания за проблеми с щитовидната жлеза в различни етапи от живота си.
Задължително се прави чрез взимане на кръв изследване на хормоните и антителата на щитовидната жлеза, но също и ехография, за да се установи дали има възли и дали те представляват опасност за здравето. Възлите не бива да се неглижират, защото около 5 % от тях са ракови. А колкото по-рано бъдат открити т.нар. студени – злокачествени възли, толкова по-малко те заплашват здравето и живота ни. При установено наличие на възли чрез ехографията се прави пункционна биопсия – цитологично изследване, и ако то установи че възлите са злокачествени – се пристъпва към хирургично лечение.
Що се отнася до кръвните изследвания (TSH, T4, T3, TPO антитела), важно е те да бъдат видяни от специалист. Защото са много различни в различните периоди от живота. Например при бременни горната граница е по-ниска, докато при по-възрастни е по-висока нормалната стойност.

Новости
Микрокарциномите – малките злокачествени възли, вече могат да бъдат унищожени и без хирургично лечение. „Съвременните термоаблативни методи унищожават тези възли. За наша радост в нашата клиника разполагаме с тази най-съвременна апаратура з лечение с фокусиран ултразвук и сме свидетели на много добри резултати по отношение на злокачествените карциноми в щитовидната жлеза. Без разрез, без белег, без престой в болница” – споделя проф. Русанка Ковачева, началник на Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в специализираната болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев” в София.
Що се отнася до битуващото твърдение, че възли с големина над 3 см подлежат на операция, проф. Ковачева разяснява, че всъщност големината на възела е най-маловажният критерий. Злокачествените задължително се оперират. Ако възелът е доброкачествен и над 3 см, вече зависи от това как се чувства пациентът. Ако не бъде опериран, възелът трябва да се проследява по-често. В тази връзка е добре пациентът да се довери на един специалист ендокринолог от специализирана университетска клиника в страната, който периодично да проследява състоянието му.

Добавките
Прави впечатление фактът, че макар в нашата страна да не липсва слънце, сред хората с проблеми с щитовидната жлеза често се наблюдава и дефицит на витамин Д. Смята се, че има връзка между двете. Затова при кръвна картина си правете и такова изследване, ако има възможност.
Недейте да приемате целенасочено йодни препарати, без да са предписани от специалист ендокринолог, защото това може да доведе до отключване на заболяване.
Като цяло специалистите не препоръчват приемането на непредписани хранителни добавки, защото често не е ясно какво съдържат.

Как да пием лекарството си

Успехът на назначената ви хормонозаместителна терапия зависи от правилното взимане на сутрешното хапче:

- Сложете кутийката до главата си, на нивото на очите, на шкафче до леглото и дръжте бутилка с вода там. Така първата ви работа сутрин, щом отворите очи, е да го вземете. Така няма да се чудите после дали сте го пили или не.
- Пие се на гладно, поне половин час преди ядене, с хладка вода.
- Лошите съчетания: Ако обичате кафе, пийте го поне час, след като сте взели лекарството си.

*Сутрин не закусвайте с мляко и млечни произведения, не слагайте мляко в кафето.
*Не закусвайте зърнени закуски или други храни, богати на фибри.
Всички тези храни са полезни, но трябва да минат 2-3 часа от приема на медикамента за щитовидната жлеза, преди да ги хапвате, защото те влияят на усвояването му.

- Другите си лекарства е добре да изпиете поне час по-късно. А от приема на хормонозаместващата терапия и приема на антиациди и съдържащи желязо препарати пък трябва да минат поне два часа.
- Никога не спирайте лечението по собствена инициатива! Лекуващите се млади жени трябва да го продължават и по време на бременността, защото това е от особена важност за интелектуалното развитие на бебето.

Виж още за: