Ако ви пада гласът, правете упражнения

Последна промяна на 06 ноември 2017 в 07:24 614 0

Ако гласът ви често пада и особено ако изчезва, трябва най-напред да развивате мускулите на глътката и езика, а не да пиете “химия”.
Предлагам ви едно упражнение, което ще ви помогне да се справите с проблема:

Произнесете беззвучно “А-Е-О”, стараейки се широко да разтворите кухината около гърлото, а не устата. Повторете това упражнение 10 пъти. След това 3 пъти се прозейте широко. Това стимулира не само гласовия апарат, но и дейността на главния мозък.
Енергично произнесете “П-Д” – тези звуци укрепват мускулите на устните; “Т-Д” – мускулите на езика, а “К-Г” – мускулите на глътката. Правете всички тези упражнения по 10 пъти.

Предлагам ви и един вариант на медитация. Седнете и затворете очи. Отпуснете стъпалата на пода. Китките на ръцете ви да стоят свободно върху коленете, като големият пръст и показалецът могат да се докосват. Дишайте свободно и леко. Отпуснете мускулите на лицето и челюстите, като мислено произнасяте звука “ЪЙ”, при което долната челюст малко увисва. След това за момент изпейте този звук, като го проточвате колкото се може по-дълго. Изпълнете упражнението 4 пъти.

Виж още за: